Hobi Bahçesi olan milyonlarca vatandaşın başı derde girdi yıkım kararı çıktı! Tüm paranız bir anda yerle bir olacak
Türkiye'de 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden tam 11 il etkilendi. 50 binin üzerinde vatandaşın hayatını kaybettiği deprem felaketinde yanlış yapılaşma, zayıf yapı stoku ve kötü zeminin depremin etkisini ikiye katladığı açıklandı. Söz konusu depremde gözler önüne serilen kaçak yapılaşma gerçeği de yetkilileri harekete geçirdi.
Ülkemizde bulunan binlerce kaçak yapı aslında bir gün ölüme dahi sebebiyet verebilecekken imar affı ile bu alanlarda oturuluyor olması da farklı tehlikelere göz kırpmaya devam ediyor. Bu tip kaçak yapıların önüne geçmek üzere ekiplerin denetim, çalışma ve uygulamaları hız kazandı. Son yılların en popüler yatırım aracı olarak değerlendirilen hobi bahçelerinde milyonlarca vatandaş tarım arazilerine ev inşa etti.
Trafiğe çıkan milyonlarca sürücüye duyuruldu! Ekipler teyakkuzda 11709 TL cezası var
VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNE EV NŞA EDİLDİ
Verimli tarım arazileri hobi bahçesi olarak satışa sunulurken bu alanlarda tarım yapılması amaçlanıyordu. Ancak olay bir süre sonra amacını aşarak vatandaşın adeta yazlık bir evi haline dönüştü. betonarme, prefabrik ve çelik gibi tercihleri ile bu alanlara ev yaptı. Tarım arazilerinin korunması amacıyla satışa sunulan hobi bahçelerine inşa edilen ve kaçak yapı olarak kabul edilen bu evler için belediyeler çalışma başlattı. Hobi bahçelerindeki kaçak yapılaşmaya yönelik denetimler artarken geçtiğimiz yıllarda da Ankara Valisi Vasip Şahin, konuyla mücadele edeceklerinin altını çizmiş, tarım alanlarının öldürülmesine izin vermeyeceklerini belirtmişti.
En az bir tapusu olanı bile ilgilendiriyor! Milyonlarca tapu sahibine 90 bin TL ceza kesilecek
Ankara Valisi Şahin’in tarım arazilerinin korunması için hobi bahçelerindeki yapıların yıkım işlemlerinin başlatılması için talimat verildi. Bu talimatın ardından kaçak hobi bahçelerine yönelik caydırıcı önlemler de alınmaya başladı. Belediyeler, kaçak yapıların bulunduğu hobi bahçelerine elektrik, su, doğalgaz vermezken yollarına da asfalt döşemedi. Ancak tüm yaptırımlara rağmen tapu sahipleri kaçak yapılarını yıktırmadı.
Tarım alanlarının talan edilmesine göz yummayacaklarını açıklayan yetkililer, hobi bahçelerindeki yapılarla tarımsal alanların korunmasının mümkün olmayacağını belirtirken ilk adım da Ankara'dan geldi.
METREKARE BAŞINA 165 TL CEZA ÖDENECEK
Tarım alanlarının bozulduğunun tespitini yapan yetkililer, vatandaştan araziyi 3 ay içinde eski haline getirmesini isteyeceklerini açıklarken bozulan tarım arazisinin her metrekaresi için 165 lira idari para cezası verileceği bildirildi. Ankara'da kaçak yapılaşma ile mücadele devam ederken Ayaş Belediyesi de harekete geçti. Geçtiğimiz aylarda hobi bahçelerindeki kaçak yapılaşma ile mücadele edecek olan Ayaş Belediyesi, izinsiz inşa edilen yapıların yıkım çalışmalarına başladıklarını duyurdu.
Geçtiğimiz aylarda Ayaş Belediyesi ekipleri Bayram Mahallesi'nin Kayabaşı mevkiinde 14, Tekke Mahallesi'nin Karakoyunlu mevkiinde de 9 olmak üzere tespit ettiği toplam 23 kaçak yapı için harekete geçerek bu yapıları yıktı. Yıkılan yapılarla ilgili olarak bilgi veren Ayaş Belediyesi de "Hobi bahçelerine yapılan yapıların hepsini yıkmaya devam ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz.
Vatandaşlarımız hobi bahçelerini almasınlar, kandırılmasınlar, onları uyarıyoruz. İlçemizde tarım alanlarından rant elde edenlere, tarım alanlarımızı yok etmek isteyenlere hiçbir zaman fırsat vermeyeceğiz." açıklamasına yer verdi. Sizlerde tarım arazilerindeki hobi bahçelerine ev inşa ettiyseniz bu alanlardaki yapılarınızı yıkmanız ve ceza ödemeniz gerekebilir.
Emlak365.com