Hükümete konut kredisi çağrısı! 180 ay vadeli ve 0,89 faizli konut kredisi kampanyası mı geliyor?

KONUTDER Başkanı Altan Elmas bir açıklamada bulunarak konut kredilerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını istedi. Konut satışlarındaki düşüşe dikkat çeken Altan Elmas sektörün normalleşmesi için hükümete konut kredisi çağrısında bulundu.
Hükümete konut kredisi çağrısı! 180 ay vadeli ve 0,89 faizli konut kredisi kampanyası mı geliyor?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün konut satış istatistikleri açıklandı. Buna göre konut satışlarında düşüşler 4. ayda da devam etti. Son 4 aydır düşen konut satışları konut sektörünün en büyük sorunu haline geldi. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve KONUTDER Başkanı Altan Elmas bir değerlendirme yaparak hükümete konut kredisi çağrısı yaptı.

KONUT KREDİSİ ELEŞTİRİSİ

TÜİK’in verilerini değerlendiren Altan Elmas, “TÜİK’in açıkladığı resmi verilere göre 2022 yılının Ekim ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,3 azaldı. Türkiye genelinde bahsettiğimiz dönemde 102.660 adet konut satışı yapıldı. Konut satışları son 4 aydır düşmeye devam ediyor. Temmuz ayından itibaren konut kredisi kısıtlaması ve Ağustos ayından da itibaren fiilen konut kredisinin aşırı kısıtlanmasıyla ipotekli konut satışları tarihin en düşük rakamlarını gördü.” dedi.

Konut fiyatlarını düşürmek için alınan tedbirlerin konut satışlarını da etkilediğini belirten Altan Elmas, “Konut fiyatlarını düşürmek için bazı kararlar alınıp uygulamaya sokuldu ama bu aynı zamanda konut satışlarını da düşürdü. Dolayısıyla konut üretimi de etkileniyor. 2022 yılı hem ipotekli konut satışlarında hem de üreticiden birinci el konut satışlarında rekor seviyede düşük bir yıl olarak kapanmaya aday olduğu görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

15 YIL VADELİ VE DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ ÇAĞRISI

Konut kredisi için hükümete de çağrıda bulunan Altan Elmas, “Türkiye’de konut kredisi kısıtlamaları konut üretimini olumsuz etkilemektedir. Bu kısıtlamalar üreticiden birinci el konut satışları için acilen kaldırılmalıdır. 15 yıl vadeli ve düşük faizli konut kredisi uygulamaları kamu bankaları ve kamu katılım bankaları tarafından etkin hale getirilmelidir.” şeklinde konuştu.

KONUT KREDİLERİ DAHA ÇOK VERİLMELİ

Kalıcı bir konut edindirme modeline ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Altan Elmas, “Gençlerimizin, orta gelir grubundaki vatandaşlarımızın, çalışan sabit gelirli insanlarımızın konut erişimini tesis edecek kalıcı bir konut edindirme modeline ihtiyaç vardır. Kamu bankalarımız topladıkları mevduatların sadece yüzde 7’sini konut kredisi olarak kullandırıyorlar. Özel bankalarda bu oran yüzde 2’ye kadar düşüyor. Türkiye’de yıllık 800 bin konut üretimi yapılması ve gençlerimizin de konut satın alabilmeleri için bankaların topladıkları mevduatların yüzde 9’unun konut kredilerine ayrılması gerekiyor. 8,5 trilyon TL’lik mevduat içerisinde konut kredisinin payı sadece 350 milyar TL’dir. Bu sorun aşılmadan konut satışları da düşmeye devam eder, fiyatlarda yükseliş de sürer.” dedi.