İmar barışı kanun teklifi ile ortaya çıktı o kişiler imar affı ve yapı kayıt belgesi hakkından yararlanamayacak!

İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, BBP Genel Başkanı Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından meclise sunulmuştu. Yeni imar barışı gelecek mi, kimler yararlanacak, yeni tarih şartı ne zaman?
İmar barışı kanun teklifi ile ortaya çıktı o kişiler imar affı ve yapı kayıt belgesi hakkından yararlanamayacak!

2023 seçimleri öncesinde milyonlarca kişinin beklemiş olduğu imar barışı için meclis ilk adımı atmış ve Millet İttifakı ortakları arasında yer alan BBP Genel Başkanı Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından kanun teklifi meclise sunulmuştu. Destici'nin imzası ile hazırlanan İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi maddeleri de merak konusu olmuştu. 

Hazırlanan kanun teklifi kapsamında yeni imar affı müjdesi bekleyen milyonlarca kişinin kaderini belirleyecek olan yeni tarihler de belirlendi. 2018 senesinde çıkartılan imar barışı için hatırlanacağı üzere milyonlarca kişi başvuru yapmış, yapı kayıt belgesi başvurusu rekor kırmıştı. Ancak, bazı kişiler imar barışının 2018 senesinde yaşanan Rahip Brunson krizine denk gelmesi ile ya başvuru yapamamış ya da başvuru yapmalarına rağmen yapı kayıt belgesi ücretini ödeyemedikleri için imar barışı hakkını kaybetmişti. 

YENİ İMAR BARIŞI AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK, SEÇİMDEN ÖNCE ÇIKAR MI, SON DURUM NE?

Meclise sunulan İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kapsamında "ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için daha önce belirlenmiş sürelerin uzatılması ve daha önce bu sürelerden kaynaklı belgeleri iptal edilenler hakkında tesis edilen idari işlemlerin ve para cezalarının iptal edilmesi" konusunda yeni düzenleme yapılması talep edildi. 

İmar barışı kanun teklifi ile ortaya çıktı o kişiler imar affı ve yapı kayıt belgesi hakkından yararlanamayacak!

Meclise sunulan İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kapsamında 30 Temmuz 2022 tarihine kadar yapılan kaçak yapılar kanun kapsamına girecek. Ancak bu tarihten sonra yapılan kaçak yapılar ve imara aykırılık içeren taşınmazlar kanundan yararlanamayacak.