İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Nedir, Cezası Var Mı?

Çarpık kentleşmenin beraberinde getirdiği kaçak yapılar, imar kirliliğine neden olmaktadır. Peki, imar kirliliğine neden olma suçu nedir, cezası var mı? İşte yanıtı.
İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Nedir, Cezası Var Mı?

Türkiye'de çarpık ve düzensiz kentleşmenin artması beraberinde kaçak yapı sayısında artışı getiriyor. Kaçak yapıların sayısının azaltılması amacıyla Türk Ceza Kanunu'nda çevreye karşı suçlar başlığı altında ' İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu ' işlenmektedir.

İMAR KİRLİLİĞİNE NEDEN OLMA SUÇU NEDİR?

İmar kirliliğine neden olma suçu olarak nitelendirilen suçlar Türk Ceza Kanunu'nda şu maddeler ile belirtilmiştir:

- İnşaat ruhsatı olmadan ya da ruhsata aykırı olarak bina yapma veya yaptırma,

- Ruhsatı olmada başlatılan inşaatlar nedeniyle kurulan şantiyelere elektrik, su ve telefon hattı bağlanmasına müsaade etme,

- Kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyette bulunmaya müsaade etme olarak sıralanmaktadır.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Nedir, Cezası Var Mı?

İMAR KİRLİLİĞİNE NEDEN OLMA SUÇUNUN CEZASI NEDİR?

İmar kirliliği suçu şikayete tabi bir suç değildir. Bu sebeple suçun işlendiğini öğrenen savcılık direkt olarak harekete geçer. İmar kirliliğine neden olma suçunun yapı ruhsatı alınmadan ya da ruhsata aykırı olarak bina yapmak, ruhsatı olmadan inşaata kurulan şantiyelere elektrik, su ve telefon bağlantısına izin verme durumlarında bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmektedir.

Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herangi bir sınai faaliyetin icrasına göz yuman kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılır ancak bu ceza para cezasına çevrilebilmektedir.

Kişinin ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı binayı imar planına uygun hale getirmesi durumunda kişi hakkında kamu davası açılmaz, açılan kamu davası düşer, mahkum olduğu ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.