İMKON Acı Reçeteyi Açıkladı: Çimento ve Hazır Betona Yüzde 300 Zam Geldi, Konut Fiyatlarına Zam Kapıda!

Demir ve çimento fiyatlarına yapılan zamlar ile inşaat maliyet endeksi adeta alev alırken konut fiyatlarında yaşanan artışın ardından ikinci el ev fiyatları nerede ise sıfır konut fiyatlarını yakaladı
İMKON Acı Reçeteyi Açıkladı: Çimento ve Hazır Betona Yüzde 300 Zam Geldi, Konut Fiyatlarına Zam Kapıda!

Konut fiyatları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken son dönemde zam yağmuruna tutulan demir ve çimento fiyatları nedeni ile müteahhitler iş yapamaz hale gelmişlerdi. 2021 senesine oranla 1 senelik zaman dilimi içerisinde yüzde 300 zamlanan çimento fiyatı bin liraya, hazır beton metreküp fiyatı ise 800 liraya yükselmişti.

İMKON tarafından açıklanan verilere göre son 1 senelik zaman dilimi içerisinde inşaat malzemesi fiyatlarına yüzde 229 zam geldi. İnşaat malzemelerine gelen zamlar zorunlu olarak konut fiyatlarına yansıtılmaya başlanırken konut üretiminin azalması ve artan konut talebi de ev fiyatlarının rekor seviyelerde zam görmesine neden oldu. Orta sınıfın ev alması giderek zorlaşırken konut fiyatlarına yen zam uyarısı geldi.

KONUT FİYATLARI NE OLUR, EV FİYATLARINA ZAM GELECEK Mİ?

Yaşanan gelişmeleri değerlendiren İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu çimento fiyatlarına gelen zamların aynı zamanda farklı pek çok inşaat malzemesine de zam gelmesine neden olduğunu, inşaat metrekare maliyet bedellerinin arsa hariç 6 bin liraya ulaştığını söyledi. Yaşanan gelişmelerin kendilerini zorladığını belirten Tellioğlu "Arsa dahil Türkiye genelinde ortalama 12 bin TL’ye yükseldi metrekare birim fiyatları. 2 ay önce 10 bin TL seviyesindeydi” sadece 1 ayda 2 bin liralık bir artış yaşandığını söyledi.

İMKON Acı Reçeteyi Açıkladı: Çimento ve Hazır Betona Yüzde 300 Zam Geldi, Konut Fiyatlarına Zam Kapıda!

Konut fiyatlarını değerlendiren İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise “Fiyatlar daha da artacak görünüyor. Eskiden arz yüksekken üretici bu fiyat artışlarını bir şekilde dengeleyebiliyordu. Şimdi öyle bir durum yok. Çünkü arz yok, yeni proje yok. Dolayısıyla, olduğu gibi zamları aktarması lazım. Şimdi bizde betonun, çimentonun, demirin maliyeti arttıkça bu bedelleri satışlara eklemek zorundayız" diyerek konut fiyatlarına yeni zam uyarısında bulundu.

İKİNCİ ELDE KONUT STOKU AZALDI, 2.EL EV FİYATLARI SIFIRI YAKALADI!

Konut sektöründe yaşanan bir diğer şaşırtıcı gelişme ise ikinci el fiyatlarında yaşanan sert yükseliş oldu. Müteahhitlerin satamayacakları endişesi ve artan maliyetler nedeni ile üretime ara vermesi ile konut stoku krizi yaşanırken piyasada satılık ikinci el ev ilanlarında ki düşüşte ev fiyatlarını tetikledi. Satılık ev sorunu yaşanan bölgelerde ikinci el ev fiyatları nerede ise sıfır konutları yakaladı.