İMKON Başkanı Tellioğlu: Fiyat Farkı Kararnamesi Bu Hali İle Müteahhitleri Batırır, Kamuyu 3 Kat Zarar Ettirir!
İnşaat sektörü tarafından uzun süredir gündemde tutulan fiyat farkı ve tasfiye kararnamesi ne yazık ki beklentileri karşılamamıştı. Kanun taslağının açıklandığı ilk günden bu yana tasarıya itiraz eden müteahhitlerin tüm çabalarına rağmen yasa bu şekilde kanunlaşırken müteahhitler düzenleme için taleplerini gündeme taşımaya devam ediyorlar.
Konu hakkında bir açıklamada İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu tarafından yapıldı. Türkiye'nin en büyük çatı kuruluşları arasında yer alan İMKON tarafından fiyat farkı kararnamesi ve tasfiye hakkı için yoğun baskı oluşturulmuş, yapılan görüşmeler sonrasında kanun teklifi gündeme alınmıştı. Pandemi döneminde yaşanan tedarik sorunlarından en çok etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörü yer almıştı. Demir ve çimento fiyatları dolar kurundaki yükseliş ile adeta alev almış bazı inşaat malzemelerine gelen zamlar yüzde 150 seviyesini dahi aşmıştı.
FİYAT FARKI KARARNAMESİ İÇİN YENİ DÜZENLEME GELECEK Mİ?
Fiyat farkı için müteahhitler yoğun bir gündem çalışması içerisinde bulunurken konu hakkında İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu tarafından yapılan yeni açıklamada bir kere daha kriz uyarısı yapıldı. Resmi sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Tahir Tellioğlu "#kamu #müteahhitlerinin sorun ve taleplerini görüştüğümüz toplantıda TBMM yasalaşan uygulama yönetmenliği hala yayınlanmayan sektörün mağduriyetini gidermediği gibi daha da derinleştirmiştir. Bu haliyle #sektörün 0 zarar eder %40-50 batar #kamuya zararı üç katı olur" diyerek yeni bir düzenlemenin zorunlu olduğunun altını çizdi.
MÜTEAHHİTLER NEDEN MAĞDUR OLDU, NE İSTENİYOR?
Fiyat farkı kararnamesi için uygulanan tarih sınırı büyük mağduriyet yaratırken pek çok müteahhit sözleşme imzalamasına rağmen yer teslimi yapılmadığı için kararnameden yararlanamamıştı. Yine fiyat farkı için belirlenen rakamların düşüklüğü de müteahhitlerin gerçek zararlarını karşılamaktan son derece uzak bulundu. Bazı kurumların kanuni düzenlemeye rağmen yönetmeliği beklemeden müteahhitlerin teminatlarını yakarak sözleşmeleri iptal ettikleri belirtiliyor.
Kamu müteahhitleri zarar etmeden işleri tamamlamak için iş bitim tarihine kadar ek fiyat farkı, şartsız tasfiye hakkı verilmesini talep ediyordu. Özellikle de iş bitimine kadar ek fiyat farkı demir ve çimento fiyatlarında yaşanan yükselişin devam etmesi nedeni ile müteahhitlerin dosyasında yer alan en vazgeçilmez madde olarak gösteriliyordu.