İnşaat Maliyeti Krizi Taşeronu Da Vurdu! Konut Projeleri Ertelenmeye Başlandı

Demir ve çimento başta olmak üzere inşaat malzemeleri fiyatlarına gelen yüksek zamlar taşeronları da olumsuz etkiledi. Taşeron şirketler fiyatları öngöremediği için iş almamaya başladı.
İnşaat Maliyeti Krizi Taşeronu Da Vurdu! Konut Projeleri Ertelenmeye Başlandı

İnşaat sektöründe son derece sık olarak kullanılan taşeron işçilik sistemi inşaat malzemelerine gelen yüksek zamlar ve dalgalı seyir nedeni ile sekteye uğradı. Taşeronlar uzun süreli sözleşme imzalamaktan kaçınırken inşaat şirketleri ise çalışacak firma bulamadığı için zorunlu olarak konut projelerini ertelemeye başladı.

Taşeron şirketler inşaat maliyetinde yaşanan artış ve fiyatların öngörülemez bir biçimde yükselmesi nedeni ile teslim aldıkları işi verdikleri fiyattan tamamlayamama endişesi yaşarken bu da işlere verilen tekliflerin düşmesine neden oldu. Projeyi zaten satmış olan müteahhit ise yüksek fiyatlı teklifler neden ile zarar ediyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE MALİYET KRİZİ SÜRÜYOR!

Konu hakkında açıklamada bulunan Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, “Şu anda herkes bir fiyatlama zorluğu çektiği gibi, taşeronlar da bunu yaşıyor. Çünkü bir taşeron ‘İşi ben yaparım’ dediği zaman 1 yıllık, 3 aylık, 1 aylık bir taahhüde giriyor. Ancak kafasında ‘Ya fiyatlar çok artarsa ben bunu nasıl yaparım’ korkusu var" diyerek hem taşeronların hem de müteahhitlerin son derece zorlu bir süreçten geçtiklerini belirtti.

Yaşanan kriz özellikle de elindeki projeleri bitirerek yeni konut projesi için çalışmalara başlayan müteahhitleri zorlarken kimsenin fiyat vermediği ya da günlük fiyat verdiğini belirten müteahhitler o günkü döviz kuruyla işlem ve alım yapabildiklerini belirterek durumdan şikayetçi oldular. İnşaat sektöründe bazı müteahhitlerin ise taşeronlara günlük ödeme yaparak krizi aşmaya çalıştıkları belirtiliyor.