İnşaat Sektöründe Hazır Beton Krizi Başladı! Sözleşme Güncellemeyene İptal Şoku

İnşaat sektörünün temel taşlarından biri olan hazır betonda meydana gelen fiyat artışı firmalar ile sektörü karşı karşıya getirdi. Fiyat güncellemeyen bağlantılara iptal yolu gözüktü.
İnşaat Sektöründe Hazır Beton Krizi Başladı! Sözleşme Güncellemeyene İptal Şoku

İnşaat sektöründe meydana gelen maliyet artışları nedeniyle müteahhitler zor bir süreç yaşıyor. Zamlar nedeniyle malzeme tedarikinde yaşanan sorunlar, ticari hayatı da olumsuz etkiliyor. Birçok ildeki hazır beton firmaları, maliyet artışlarını gerekçe göstererek anlaşma yaptıkları inşaat firmalarının sözleşmelerini güncelleme talebinde bulundu.

FİYAT GÜNCELLEMESİ TALEBİ SİPARİŞ İPTALLERİNİ GETİRDİ

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Denizli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (DESİAD) Başkanı İbrahim Şenel, maliyet artışlarının inşaat sektörünü çıkmaza soktuğunu ifade ederek, Denizli'deki beton üreticilerinin yeni bir zam daha yaptığını, daha önce bağlantı yapan müteahhitlere sözleşmelerini fesih edeceklerini ve yeni fiyattan sözleşme yapmak istedikleri bilgisini aktardı.

İnşaat sektöründe firmalar, fiyatları sabit tutabilmek için demir ve beton için bağlantılarını önceden sağlayarak ödemelerini gerçekleştiriyor. Ancak şu an içinde bulunulan durumda bağlantısı yapılmış, ödeme planı yapılmış sözleşmeyi fesih etmenin etik bir davranış olmadığını söyledi.

İnşaat Sektöründe Hazır Beton Krizi Başladı! Sözleşme Güncellemeyene İptal Şoku

'' OYUN DEVAM EDERKEN KURAL DEĞİŞMEZ ''

Denizli Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan Urhan ise, C30 betonun kasım ayında 380 lira olduğunu ancak fiyatın bugün 1000 TL'ye yükseldiğini ifade ederek, C4 betonun ise 450 TL'den 1200 TL'ye çıktığını belirtti. Beton fiyatlarının artmasıyla beton firmaların iş yaptığı müteahhitleri bir bir arayarak sözleşmelerini fesih etmelerini ve fiyatları güncelleyerek yeniden sözleşme yapmalarının doğru olmadığını ve oyun devam ederken kuralın değiştirilemeyeceğini söyledi. Hazır beton firmalarının yaptıkları bu uygulamadan bir an önce vazgeçerek inşaat sektörünü zora sokmamaları talep ediliyor.

SİPARİŞ İPTALLERİ PEŞ PEŞE GELDİ

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç da konuya ilişkin değerlendirme yaparak, Denizli'deki sipariş iptallerinin Bursa'da da gerçekleştiğini açıkladı. Fiyat artışları nedeniyle beton firmalarının sektöre yaklaşımının değiştiğini söyleyen Andıç, 6 ay önce bağlantı yapmış firmalara da henüz almadıkları beton için para iadesi teklif edildiğini ve bağlantısını iptal eden firmalar olduğunun altını çizerek, bu kadar zam yapılacak bir durum olmadığını ifade etti.