İnşaat sektöründe yalıtım çözümleri neden önemlidir, nasıl kullanılmalıdır?
İnşaat sektöründe çeşitli yalıtım çözümleri mevcuttur. Olası alternatiflerde dikkate alınması gereken birkaç husus vardır. Yalıtımın amacı nedir? Hangi teknik özellikler karşılanmalıdır? Ya da bütçe ne kadar? Yukarıdaki konular açıklığa kavuşturulursa, olası yalıtım çözümleri aralığı nispeten hızlı bir şekilde daraltılabilir.
YALITIMIN AMACI NEDİR?
İlk adım, yalıtım oluşturmak istediğimiz amacı netleştirmektir. Çoğu zaman, inşaat yalıtımı denilince çoğu kişinin aklına ısı yalıtımı gelir. Binanın yapısı tek kabuk ise kapalı hücreli ısı yalıtımı tercih edilmelidir. Bina yapısı açık gözenekli (çift cidarlı) ise ısı yalıtımı da açık olmalıdır yani burada havalandırmalı ısı yalıtım malzemesi seçilmelidir.
Uygulamada beş tip ısı yalıtım malzemesi kullanılmaktadır:
• EPS (polistiren levha)
• Grafit cephe polistiren levha
• XPS polistiren levha
• Taş yünü
• Cam yünü
EPS, Macaristan'da en iyi bilinen ve en yaygın çözümdür. Kesilmesi kolay olduğu için kullanımı kolay, nispeten ucuz ve kullanımı kolaydır. Genellikle 8-10-12 cm kalınlıklarda mevcuttur. Esas olarak cephe yalıtımı için kullanılır, ancak süpürgelikler için uygun değildir.
Isı yalıtım malzemelerinin seçiminde fiyatın yanı sıra ana teknik özellik, yani yalıtım malzemelerinin ısıl iletkenliği de sıklıkla göz önünde bulundurulur. Değer ne kadar düşük olursa, bu faktör o kadar iyi olur, çünkü daha az ısı iletir.
Termal iletkenlik faktörlerinin karşılaştırmasına dayanarak, grafitli ısı yalıtımı en iyisidir. Burada termal iletkenlik kabaca %20 daha iyidir ve bu da hemen hemen aynı miktarda enerji tasarrufu anlamına gelebilir. Beş yaygın yalıtım çözümünden cam yünü en yüksek değere sahiptir, yani en fazla ısıyı iletir ve onu en zayıf ısı yalıtkanı yapar. Ancak sadece ısı yalıtımına değil ses yalıtımına da ihtiyaç duyduğumuz zamanlar oluyor.