İnşaat Sektöründeki Kriz 3 Yıldan Önce Bitmez!

Kurlarda yaşanan oynaklık ile artan inşaat maliyetleri ve yükselen faiz oranları ile dibe vuran konut satış rakamları inşaat sektörünü dibe çekmeye devam ediyor.
İnşaat Sektöründeki Kriz 3 Yıldan Önce Bitmez!

Kurlarda yaşanan oynaklık ile artan inşaat maliyetleri ve yükselen faiz oranları ile dibe vuran konut satış rakamları inşaat sektörünü dibe çekmeye devam ediyor.

Evrensel Gazetesi'nden Birkan Bulut tarafından yapılan habere göre inşaat sektöründe yaşanan olumsuzluklar milyonlarca konutun elde kalmasına neden oldu.



Konu hakkında açıklamada bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Cemal Gökçe yaşanan olumsuzlukları değerlendirerek inşaat sektörünün krizde olduğunu açıkça dile getirdi.



3 Milyondan Fazla Konut Elde Kaldı!



Konut satış rakamlarını değerlendiren Gökçe “Dağ taş inşaata dönüştürüldü. Rantı en yüksek yerlerden başlanarak yapıldığı için sosyal sorunlar yaşandı. Gelinen noktada Türkiye’de yaklaşık 3 milyon civarında fazla konut var ve bunların satılması lazım.



Peki kime satacaksınız? Konut ihtiyacı olan insanların paralarının olması lazım ama krizle birlikte artan işsizlik, hayat pahalılığı nedeniyle insanların eve ne peşin ne de banka kredisiyle verecek parası yok" diyerek 3 milyon konutun elde kaldığını söyledi.



İnşaat Sektöründeki Kriz



İnşaat sektörünün geleceği hakkında da karamsar konuşan Bulut “Artık havuzun suyu doldu. Her alanda olduğu gibi inşaat sektöründe de kriz gerekçesiyle konkordatolar ilan edildi, işçiler işten atıldı, meslektaşımız inşaat mühendisleri ya işten çıkarıldı ya da esnek çalışmaya maruz kaldılar.



Yaklaşık 10 ay içinde 600-700 civarında kişi işten çıkarıldı. İnşaat sektörü krize geç girer ve krizden geç çıkar. Çünkü birtakım malzemeler alınmıştır ve işçilerle anlaşmalar yapılmıştır. O yüzden belli bir hızda inşaatlar sürer ama bir yerden sonra tıkanır ve krize girer.



Bu nedenle şu an üretime devam eden inşaat şirketleri de krizden etkilenecektir. İnşaatta krizin en az 3 yıl daha yaşanacağı yönünde ciddi tespitlerimiz var" açıklamasında bulunarak oldukça kötümser bir tablo çizdi.



İnşaat Sektörü Nasıl Kurtulur?



İnşaat sektörünün kurtuluşu için Emlak Bankası üzerinden yeni bir konut finansmanının hayata geçirilmesi, sıfır konut satışları için kalıcı tapu harcı ve KDV indirimi getirilmesi, ilk kez ev alanlara daha düşük kredi faiz oranları ile konut kredisi kullandırılması gibi acil önlemlerin alınması gerekiyor.



Emlak365.com