İnşaat ustası krizi başladı, yurt dışına kaçıyorlar! 15 Bin TL maaşla inşaat ustası bulamıyorlar!
İnşaat sektöründe sorunların ardı arkası kesilmiyor. Maliyet artışlarından dolayı daralmak zorunda kalan inşaat sektöründe usta olarak çalışan kalifiye elemanların yurt dışına gitmeyi tercih ettikleri bildirildi. İnşaat sektörü temsilcileri son aylarda günlük yevmiyeleri 250 TL – 300 TL seviyesinden 450 TL – 500 TL seviyesine çıkarmalarına rağmen inşaat ustalarının kaçışı engellenemiyor. Yurt dışında ulaşım, konaklama, barınma ve diğer harcamalar hariç olmak üzere 2.500 dolar net maaşla çalışabilen ustalar yurt dışındaki işleri tercih ediyorlar.
İNŞAAT USTASI KRİZİ!
Yaşanan bu usta krizi ise inşaat sektörüne darbe vuruyor. Yetişmiş elemanlarını kaybeden inşaat şirketleri geriden gelen gençlerin olmamasından dolayı sıkıntıya düşüyorlar. Gençlerin inşaatta çalışmaya pek sıcak bakmamaları, yurt dışına gitmeyen ustaların da ileri yaşlarda olmalarından dolayı eleman sorunu meydana geldi.
Yaşanan usta krizine dair açıklama yapan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, “Artık inşaatlarda çalıştıracak ekip oluştururken zorlanmaya başladık. Ustaların yaş ortalamaları 50’yi geçti. Arkadan onların yerlerine gelebilecek kimse de yok. Bu konuda bir seferberlik ilan edilip yeni elemanlar yetiştirilmeli. Son dönemlerde yurt dışına da çok eleman ihracımız oldu.” dedi.
15 BİN TL MAAŞLA İNŞAAT USTASI BULAMIYORLAR
Alpiş Holding Yönetim kurulu başkanı Sertaç Karaalp ise yaşanan soruna dair, “Günlük yevmiyeleri 500 TL’ye kadar çıkardık. Buna rağmen çalıştıracak usta bulamıyoruz. Yurt dışında net 2.500 dolar maaşla çalışan bir ustanın günlük yevmiyesi 1.500 TL’ye denk geliyor. Gençler de bu alana ilgi göstermiyorlar. Onlar sadece masa başı iş arıyorlar. Bugün biz aylık 15 Bin TL maaşla usta bulamıyoruz. Ancak Boğaziçi Üniversitesi mezunu bir genç gelip asgari ücretle bizimle çalışmak için başvuru yapıyor.” yorumunu yaptı.
Usta krizine dair Oytaş Yıldız İnşaat Yönetim kurulu Başkanı Osman Yıldız da, “Bizim de birkaç tane iyi ustamız yurt dışında çalışmayı tercih ettiler. Kanada’ya, Romanya’ya, Almanya’ya gittiler. Türkiye’de ülke şartlarına göre iyi kazansalar da dövizle maaş almayı tercih ediyorlar. Bundan dolayı inşaat meslek liselerine artık ağırlık verilmesi gerek.” dedi.