İnşaat ve Konut Sektörü 2021 Yılını Nasıl Geçirdi, 2022 Senesinden Neler Bekliyor?

Pandemi, döviz kuru ve ekonomik krizler ile oldukça zorlu geçen 2021 senesini geride bırakmaya hazırlanan inşaat ve gayrimenkul sektörünün yıl röntgeni çekildi. 2022'de konut fiyatları ne olur?
İnşaat ve Konut Sektörü 2021 Yılını Nasıl Geçirdi, 2022 Senesinden Neler Bekliyor?

2021 senesinin son iş gününde inşaat, gayrimenkul ve konut sektöründe yıl bilançosu çıkartıldı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de 2021 yılı pandeminin yarattığı baskı, 2020 senesinde düşük faizle piyasaya pompalanan para nedeni ile yükselen enflasyon ve döviz kurundaki dalgalanmalarla mücadeleyle geçti.

Özellikle de döviz kurunda yaşanan yükseliş ve Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimlerine rağmen bankaların yükselen kredi faiz oranlarından inşaat sektörü olumsuz etkilendi. Demir ve çimento başta olmak üzere dolar kurunda yaşanan yükseliş inşaat maliyet endeksi rakamında da yükselişe neden olurken bu da konut fiyatlarını yükseltti.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE 2021 YILI NASIL GEÇTİ, 2022 YILINDAN BEKLENTİLER NELER?

2020 senesinin Ağustos ayına kadar Merkez Bankası tarafındna pandemi nedeni ile yapılan faiz indirimleri ve piyasaya pompalanan fazla para en çok inşaat sektörüne yaramıştı. Özellikle de kamu bankaları arasında yer alan Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından verilen 1 sene ertelmeli düşük faizli destek kredisi ile konut satışları adeta patlama yaşamıştı.

Haziran ayında başlayan kampanya ile satışlar büyük bir hızla yükselirken Temmuz ayında ise tüm zamanların en yüksek satış rakamına ulaşılarak Cumhuriyet rekoru kırılmıştı. 2021 senesine ise inşaat sektörü yükselen faiz oranlarının baskısı ile başladı. Faizlerdeki yükseliş satışlara düşüş olarak yansıdı. Özellikle de ipotekli konut satışları düştü.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ, EV SATIŞ RAKAMLARI DÜŞTÜ !

Yükselen faiz oranları ile beraber Ocak ayında konut satış rakamları bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 37.9 oranında kayıp yaşayarak 70 bin bandına çekildi. İpotekli satışlar sert düşüş yaşarken pandemi döneminde inşaat maliyet endeksinde yaşanan yükseliş ile yeni konut üretimi ise rekor seviyede düştü.

Konut arzında yaşanan düşüşle talebi karşılayamayan sektörde konut fiyatları büyük bir hızla yükseldi. Yılın son döneminde kurda yaşanan yükseliş ile konut fiyatlarındaki artış daha da hızlandı. Devlet bankalarının konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1.20 seviyesine kadar çekerken konut fiyatlarındaki artışın süreceği beklentisi ile konuta olan talep arttı ve Kasım ayında açıklanan son veride konut satış rakamları arttı. Yıl genelinde 11 aylık dönemde yüzde 9 geriledi ve 1 milyon 265 bin seviyesine çekildi.