İnşaat Yapı Malzemeleri Zamma Doymayınca Bir Devir Sona Erdi! Temelden Konut Satışlarını Firmalar Durdurdu!

İnşaat maliyetlerindeki yüksek artışlardan dolayı sektör içerisinde çok sayıda firmanın malzeme depolamaya başladıkları bildirildi.
İnşaat Yapı Malzemeleri Zamma Doymayınca Bir Devir Sona Erdi! Temelden Konut Satışlarını Firmalar Durdurdu!

İnşaat malzemeleri fiyatlarında 2021 Kasım ayından itibaren başlayan sert yükselişleri istikrarlı bir şekilde sektörü krize doğru götürüyor. TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyeti endeksleri endişe verse de asıl korkutucu olanı inşaat sektörünün aktörleri ilan ediyorlar. Buna göre piyasadaki maliyet endeksi artışı TÜİK’in açıkladığı rakamların çok daha üzerinde gerçekleşiyor.

İnşaat firmaları kritik süreçte iki ayrı seçenekten bir tanesini seçmek zorunda kalıyorlar. Sektör kaynaklarının verdikleri bilgilere göre ilşerleyen aylarda fiyatların daha da yükselmesi ve erişilebilir olmaktan çıkma ihtimalinden dolayı inşaat şirketleri inşaat malzemelerini şimdiden satın alıp depolamayı terch ediyorlar. Bir diğer yol ise firmalar yeni projeleri tamamen donduruyorlar. Piyasa normalleştiğinde bu yeni projelerin devreye alınabileceği bildiriliyor.

İNŞAAT MALZEMELERİ DEPOLANIYOR

İnşaat malzemelerindeki çok yüksek enflasyon hakkında Anadolu Yakası İnşaat Mühendisleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, “Bugün bir inşaat malzemesinin aldığımız bir fiyatla yarın aynı malzemeyi alamıyorsunuz. Hatta paranız olsa bile yarın piyasada o ürün olmayabiliyor. Bu durumdan büyük bir endişe duyuyoruz. Bir ürün pahalı olabilir ama piyasada bulunmuyorsa o zaman onu alıp depolamamız lazım. Yarın inşaata başladığımda o ürün bulunmazsa şeklindeki psikoloji hakim oluyor. Müteahhitler de bundan dolayı depolama yolunu tercih ediyorlar.” dedi.

İNŞAAT FİRMALARI YENİ İŞ ALMIYORLAR

İnşaat yapı malzemelerindeki fiyat artışlarının çok daha yüksek olduğunu söyleyen Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, “Bugün inşaat yapı malzemelerine baktığınızda en basit malzemede bile yüzde 200 fiyat artışı olmuş. Alçıpan son bir yılda 6 kat zamlanmış. Beton maliyeti 3 kat artmış. Eğer imkanımız oluyorsa önceden ödeme yaparak malzemeleri bağlıyoruz veya bu maliyet artışlarında yeni iş almıyoruz.” ifadelerini kullandı.

TEMELDEN KONUT SATIŞLARI DURDURULDU!

İnşaat maliyet artışlarına yönelik Dekar Yapı Yönetim kurulu Başkanı Salih Kuzu da bir açıklamada bulunarak, “Şu anda uzun vadeli bağlantılarla inşaat malzemesi alamıyorsunuz. Kimse fiyatları kestiremiyor ve vade işine pek girmiyor. Biz de kısa vadeli kontratlarla yapı malzemelerini satın almak zorunda kalıyoruz. Bu durum bizi oldukça olumsuz etkiliyor. Maliyetleri öngöremediğimiz için temelden konut satışlarını durdurduk. Olası maliyet artışlarını fiyatlara bu şekilde yansıtma imkanımız oluyor. Bir taraftan konut üretmek istiyoruz, almak isteyen çok ama diğer taraftan da bu kadar yüksek fiyatlarla kim ev alabilir endişesi yaşıyoruz.” dedi.

Emlak365.com