İş Yeri Kendisine Ait Olanlar Stopaj Vergisi Öder Mi?
Türkiye'de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan vergilendirme sisteminde gayrimenkullerden çok sayıda kalemde vergi alınmaktadır. Bunlardan birisi de stopaj vergisidir. Stopaj vergisi gayrimenkullerin kiralanması dolayısıyla çıkan bir vergi türüdür. Peki hangi gayrimenkuller için stopaj vergisi ödermesi yapılır? Stopaj vergisi nasıl hesaplanır? Stopaj vergisini kim öder? İş yeri sahipleri aynı zamanda o mülkün de sahibiyse stopaj vergisi öderler mi?
STOPAJ VERGİSİ NEDİR?
Gayrimenkul kiralama işlemlerinden doğan bir vergi çeşidi olan stopaj vergisi kira gelirlerine göre ortaya çıkmaktadır. Kira geliri elde edilen gayrimenkuller için stopaj vergisi devreye girer. Ancak konutların kiralanması bu kapsamın dışındadır. Konut kiralama işlemlerinde stopaj vergisi yükümlülüğü doğmaz. Lakin iş yeri kiralamalarında stopaj vergisi alınmaktadır.
STOPAJ VERGİSİ NASIL HESAPLANIR VE KİM TARAFINDAN ÖDENİR?
Stopaj vergisinin hesaplanması için dikkate alınacak olan rakam aylık brüt kira geliridir. Brüt kira gelirinin yüzde 20'si stopaj vergisi olarak alınmaktadır. Bu ödemeler mülk sahibi adına kiracılar tarafından yapılmaktadır. İş yeri kiralayanlar o iş yerinin mülk sahibi adına stopaj vergisini bağlı bulundukları vergi dairelerine belirli periyotlarla ödemekle yükümlüdürler. Bundan dolayı da iş yeri kiralamalarında ek olarak ödenecek stopaj vergisi de dikkate alınmaktadır.
İŞ YERİ SAHİBİ STOPAJ VERGİSİ ÖDER Mİ?
Bir iş yeri sahibi aynı zamanda o iş yerinin mülk sahibi ise stopaj vergisi ödeyip ödemeyeceği merak ediliyor. Böyle bir durumda o iş yerinden kira geliri elde edilip edilmediğine bakılmaktadır. Resmi kayıtlarda o iş yerinin bir kira gideri bulunmuyorsa iş yeri sahibinin kira stopajı ödemesie gerek yoktur. Ancak eğer kira geliri elde ediliyorsa kira stopajı yükümlülüğü doğar.