İş Yeri Kiracılığında Yeni Dönem Başlıyor! İşte Yeni Dönemde İş Yeri Kiracılarına Tanınan Kolaylıklar!

Yürürlüğe girmesi 8 yıl ertelenen ve 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek olan iş yeri kiracıları ile mülk sahipleri arasındaki hukuku yeniden düzenleyen yasa Türkiye'de yeni bir dönemim başlangıcını yapacak.
İş Yeri Kiracılığında Yeni Dönem Başlıyor! İşte Yeni Dönemde İş Yeri Kiracılarına Tanınan Kolaylıklar!

Yürürlüğe girmesi 8 yıl ertelenen ve 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek olan iş yeri kiracıları ile mülk sahipleri arasındaki hukuku yeniden düzenleyen yasa Türkiye'de yeni bir dönemim başlangıcını yapacak. İş yeri kiracılarına tanınan yeni haklar nelerdir?

Türkiye'de iş yeri kiracılığı ile alakalı olarak yeni bir dönem başlıyor. Daha önce yürürlüğe girmesi ertelenen yasa 8 yıllık bir sürenin ardından 1 Temmuz 2020'de resmen yürürlüğe girecek. Özellikle koronavirüs sürecinde oldukça sarsılan iş yeri sahiplerine nefes aldıracak yeni yasada iş yeri kiracılarına çok sayıda yeni hak tanınıyor.



YENİ YASA İŞ YERİ KİRACILARINA KOLAYLIK GETİRİYOR



Yeni yasayla beraber işleri bozulup kira ödeyemez hale gelen iş yeri kiracılarına yeni alternatif yöntemler tanınmış olacak. Yerine aynı şartlarda kiracı bulan iş yeri kiracıları herhangi bir tazminat ödemeden büyük bir sorundan kurtulma fırsatı elde edecekler.



YERİNE AYNI ŞARTLARDA KİRACI BULAN İŞ YERİ KİRACILARI TAZMİNAT ÖDEMEDEN KİRADAN KURTULACAKLAR



Bundan böyle iş yerinin kirasını ödeyemeyen iş yeri sahipleri kira sözleşmesinin süresinin dolmasını beklemesine gerek kalmayacak. İş yerine aynı şartlarda bir kiracı bulduğu takdirde sözleşme gereği kendisine yüklenecek olan maddi yükümlülüklerden kurtulacak. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için mülk sahibinin yazılı izni olmak zorunda. Bu durumda da yeni yasa iş yeri kiracısının yanında yer alıyor. Mülk sahipleri haklı bir gerekçe göstermeden bu yazılı izni vermeme yolunu tercih edemeyecekler.



Yeni yasanın mülk sahibine tanıdığı haklar da bulunuyor. İş yeri kiracısıyken bir başka kiracı bulup mülk sahibinin rızasıyla devir işlemi yapan iş yeri kiracıları iki yıl boyunca kira borçlarından yeni kiracı ile beraber sorumlu olacak. Yeni kiracı kira borcunu ödemezse mülk sahibi bu borcu her iki iş yeri kiracısından da talep edebilecek.



DEPOZİTO SİSTEMİ DEĞİŞİYOR



1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek olan bu yasayla iş yeri sahipleri keyfiyetle depozito ücreti talep edemeyecekler. Yeni düzenlemeye göre mülk sahipleri 3 aylık kiranın üzerinde bir bedeli depozito olarak talep etmeyecek. Ayrıca depozitolar mülk sahibinin tasarrufunda olmayacak. Kiracı tarafından verilen depozito ücreti kiracıyla mülk sahibinin ortak banka hesabına vadeli olarak yatırılacak. Sözleşme sonunda kiralanan iş yerinde bir zarar varsa iş yeri sahibi mahkemenin belirlediği miktarda depozitodan kesinti yapabilecek. Zarar yoksa kiracı depozito ücretini dilediği gibi alabilecek.



KİRA ARTIŞ ORANI TÜFE'YE BAĞLANDI



Mülk sahipleri ile iş yeri kiracıları ile alakalı olarak yapılan bir düzenleme de kira artış oranları ile alakalı oldu. Bundan böyle kiralar TÜFE'ye endeksli olacak. Mülk sahibi bu oranın üzerinde bir kira artışı talep edemeyecek.



Ayrıca bir ay kira ödenmediğinde mülk sahiplerinin iş yeri kiracılarından tüm sözleşme süresinin kiralarını talep etme ve bu alacakları için icra kanalını kullanma hakkı da ortadan kalkacak.


Emlak365.com