İstanbul Kadıköy'de Perili Köşk 450 Milyon TL'ye ihaleyle satılacak!

İstanbul Kadıköy’de bulunan Ragıp Paşa Köşkü ihaleyle satılıyor. Perili Köşk olarak da bilinen tarihi yapı için 450 Milyon TL’lik muhammen bedel belirlendi.
İstanbul Kadıköy'de Perili Köşk 450 Milyon TL'ye ihaleyle satılacak!

İstanbul Caddebostan’ın göz kamaştıran köşkü ihaleyle satışa çıkıyor. “Küçük Dolmabahçe”, “Perili Köşk” ve “Saray Yavrusu” olarak da bilinen Ragıp Paşa Köşkü 2 EylüL’de yapılacak olan ihale ile yeni sahibini arayacak. Köşkün satılmasının ardından yıllardır süren bakımsızlığın sona ermesi ve köşkün eski ihtişamlı günlerine geri dönmesi bekleniyor.

1906 YILINDA YAPILDI

Caddebostan Cemil Toğuzlu Caddesi’nde bulunan köşk Osmanlı Padişahı 2. Abdülhanid’in başmabeyincisi Ragıp Paşa tarafından yaptırıldı. Sirkeci Garı’nı da yapan mimar Prusyalı Augst Carl Friedrich Jasmund bu köşkü 1906 yılında yaptı.

Kadıköy’ün simge yapılarından birisi olan Ragıp paşa Köşkü 23 dönüm bahçe içerisinde yer alıyor. 2.700 metrekarelik kapalı alanı bulunan köşk zemin artı 3 kat ve çatı katından oluşuyor. Son dönem Osmanlı mimarisinin tüm izlerini yansıtan köşkte aynı şekilde iç ve dış süslemeler ile tavan resimleri bulunuyor.

40 BİN ALTIN ERİTİLEREK ALTIN VARAKLAR YAPILMIŞ!

Ragıp Paşa Köşkü’nün tavanları eritilerek elde edilen altın varaklarla süslenmiş. 40 bin altının kullanıldığı köşkte deniz tarafında da bir kule bulunuyor. Ragıp Paşa 1920 yılında bu köşkte hayatını kaybetti. Ondan sonra köşkün mülkiyeti devamlı olarak el değiştirdi.

Tarihi köşk ile alakalı olarak bir değerlendirme yapan sanat tarihçisi Almila Yasemin Aktürk, “Ragıp Paşa Köşkü döneminin en önemli sivil yapı örneklerindendir. Kentlerin içinde bu yapılar hem bölgenin hem de kentin değerini artırır. Bundan dolayı köşkün korunmasının önemi çok büyüktür. Köşk çok zengin bir süslemeye sahiptir. Döneminin en önemli sanat eserlerindendir diyebiliriz. Buraya Küçük Dolmabahçe denmesinin nedeni tavanları süsleyen altın varaklar, süslemeler, kalem işleri, köşkün pervazları, yaşmaklarıdır. Bunlar o dönemin en iyi sanatçıları tarafından yapılmıştır.” dedi.

NEDEN SATILIYOR?

Ragıp paşa Köşkü’nün şu andaki mülk sahibi hakkında başlatılan icra işleminden dolayı bu tarihi yapının satışa çıkarıldığı bildirildi. İstanbul Anadolu 25. İcra Hukuk Mahkemesi tarafından satışa çıkarılan köşk için icra müdürlüklerinde kıymet belirlemesi yapıldı. Tarihi bina, sit alanı olan arazisi, müştemilatı, bahçesinde bulunan ağaçlar tek tek değerlendirilerek 450 milyon TL’lik muhammen bedel tespit edildi.