İstanbul Planlama Ajansı kira vergisinin desteklenmediğini açıkladı

İstanbul Planlama Ajansı tarafından İstanbul Barometresi Haziran 2024 raporu yayımlandı. Raporda son dönemde gündeme gelen kira vergisi ile ilgili bir ankete yer verilirken bu vergi ödemesini ev sahiplerinin desteklemediği kaydedildi.
İstanbul Planlama Ajansı kira vergisinin desteklenmediğini açıkladı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) hazırladığı raporları kamuoyunun bilgisine sunmaya devam ediyor. İPA tarafından yayımlanan İstanbul Barometresi Haziran 2024 raporunda dikkat çekici bir sonuç ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı, halkın nabzını tuttuğu İstanbul Barometresi Haziran 2024 raporuna dair detayları duyurdu. Kira geliri elde eden ev sahiplerinden de vergi alınmasına dair düzenleme yapılacağının bildirilmesi üzerine hazırlanan rapor kamuoyunun bilgisine sunuldu.

İPA ANEKETİNE GÖRE YÜZDE 20 KİRA VERGİSİ DESTEKLENMİYOR

Vergi tasarı tartışmaları kapsamında kira ödemelerinde kira bedelinin yüzde 20’sinin her ay vergilendirileceği ve geri kalan tutarın ev sahibinin eline geçeceğine dair açıklamaların ardından yeni bir konu gündeme geldi. Rapor kapsamında, katılımcılar ev içinde en çok ekonomik sorunları konuştu. Katılımcıların yüzde 69,2'si kiralara her ay uygulanması düşünülen yüzde 20 kira vergisi uygulamasını desteklemediğini kaydederken yüzde 34,9'u kıt kanaat geçinebildiğini belirtti. Haziran ayında İstanbul'un gündemi ekonomi olurken katılımcıların yüzde 53,8'i ev içinde ekonomik sorunların konuşulduğunu kaydetti.

ipa.png

Rapora göre katılımcıların yüzde 69,2'sinin kiralara her ay uygulanması düşünülen yüzde 20 kira vergisi uygulamasını desteklemediği kaydedildi. Katılımcıların yüzde 89,6’sı uygulamanın olumsuz sonuçlar doğuracağını düşündüğünü söylerken ayrıca katılımcılar bu uygulamanın hayata geçmesi halinde katılımcıların yüzde 42,2’si kira bedellerinin artacağını, yüzde 17,5’i ekonomik sorunlara yol açacağını, yüzde 12,1’i kiracı ve ev sahibi arasında sorun oluşturacağını düşündüğünü belirttiği kaydedildi. Vergi tasarısına ilişkin henüz açıklama bulunmazken onaylanması durumunda ev sahiplerine