İstanbul'da konut fiyatları Miami'yi geride bırakmak üzere

İnşaat maliyet endeksi tüm hızı ile yükselmeye devam ederken arsa fiyatları, enflasyon ve döviz kurunun da bu yükselişe eşlik etmesi ile konut fiyatları yükselmeye devam ediyor. Yükselen ev fiyatları Miami ve Liverpool ile yarışır hale geldi.
İstanbul'da konut fiyatları Miami'yi geride bırakmak üzere

2000 senesinin hemen başında patlak veren pandemi döneminde ilk olarak düşüşe geçen konut fiyatları sonrasında ise yükselişe geçmişti. Pek çok ekojomist bu dönemde konut fiyatlarında yaşanan yükselişi geçici olarak yorumlamış, pandemi sonrasında konut fiyatlarının çakılacağı yönünde tahminde bulunmuştu.

2022 senesinde pandemi yasakları bir bir kalkarken eski normale dönüşte konut fiyatlarını düşürme konusunda yetersiz kalmıştı. Ev fiyatları düşmek bir yana fiyatına fiyat katarak yükselişini sürdürmüştü.

İSTANBUL'DA KONUT FİYATLARINA YÜZDE 226 ZAM!

Merkez Bankası tarafından açıklanan son konut fiyat endeksi raporuna göre konut fiyatlarına son 1 sene içerisinde yüzde 226 zam yapıldı. Gelen zamla beraber İstanbul'da satılık evlerin ortalama metrekere birim fiyatı 8 bin 169 liradan 26 bin 637 liraya yükselmiş oldu.

Yaşanan yükselişi değerlendiren Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak “İstanbul’da en ucuz bölge Kurtköy’de bile metrekare yapı maliyeti 2 bin dolar yani 36 bin TL. Bu merkeze yaklaştıkça 3 bin doları (54 bin TL) buluyor. Satışa çıkışı da 4 bin doları (72 bin TL) buluyor. Ümraniye gibi bölgelerde biraz yabancı satış hayali ile fiyatlar şişiriliyor da. İngiltere’de de metrekare fiyatı 3-4 bin dolar. İstanbul’a sürekli artan bir talep var ancak bu göç politikasıyla da ilgili. Talep yüksek, arz kısıtlı.” diyerek fiyatların artık yabancı ülkelerle yarışır hale geldiğini söyledi.

 MİAMİ Mİ UCUZ, İSTANBUL MU PAHALI?

Artık pek çok yatırımcının dövizle kira geliri elde etmek için Miami'den ev aldığını belirten sektör temsilcisi Songül Toprak “Miami ucuz değil, İstanbul pahalı. Konut yatırımı yapılamayacak kadar pahalı bir şehir haline geldi. Kira geliri de mantıklı değil. 200 bin dolara İstanbul’da alacağınız bir evi 10-15 bin TL’ye kiralarken Miami’de 1500 dolara (27 bin TL) verebilirsiniz.” diyerek kira gelirinin daha avantajlı olduğunu dile getirdi.

Yaşanan fiyat artışı nedeni ile alt gelir grubunun milyon liralara ulaşan evleri almaları imkansız hale gelirken son durum itibariyle orta gelir grubunun da aynı durumu yaşadıkları dile getirildi. Yüksek tutarlı peşinatı olmayan orta gelir grubunun da artık ev sahibi olması zorlaşırken konut satış rakamlarında da sınırlı düşüş yaşanmaya başlandığı belirtiliyor.