İşte herkesten saklanan Türkiye'nin 82. ili Sis Dağı Yaylası!
Türkiye'nin en büyük doğal zenginlikleri arasında gösterilen yaylalar arasında yer alan Sis Dağı Yaylası yeniden Türkiye'nin 82. ili olarak bir kere daha gündeme taşındı. Ne yazık ki pek çok yayla gibi Sis Dağı Yaylası da kaçak yapılaşmanın kurbanı olurken bölge halkı da yaşanan kaçak yapılara tepki göstermeye başladı.
Doğanın bir kere daha insanların kurbanı olduğunu gösteren Sis Dağı Yaylası sakinleri son dönemde artan kaçak yapılaşmaya tepki gösterirken bunun için önlem alınmasını talep etti. Trabzon ve Giresun illerinin ortak sınırında yer alan ve bu nedenle her iki il sakinlerinin de kullanmış olduğu yayla son dönemde kaçak ve çirkin çarpık yapıların en kötü örneği olarak gösteriliyordu.
SİS DAĞI YAYLASI KAÇAK YAPILAR YIKILACAK MI?
Hatırlanacağı üzere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 2017 senesinde yaptığı açıklaması ile kaçak yapıların yıkılacağını duyurmuştu. Kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için yaylalar koruma altına alınırken bu kapsamda Sis Dağı Yaylası için de kaçak yapılar tek tek tespit edilmeye başlanmıştı.
Yöre sakinleri tarafından Türkiye'nin 82. ili olarak isimlendirilen yaylada yaşayan sakinler "82. il deyince bazıları yanlış anlayabilir burası Trabzon Şalpazarı ve Giresun yani iki ile hudut. 82. il dememdeki anlamı bu. Burası iç Anadolu’ndaki bir ili andırıyor. Yaylaya temiz hava için çıkarız. Çocuklarımız yaylaya çıktığı zaman parkta oyun oynayacak alan bırakmadık" diyerek burası için özel önlemler alınmasını talep etti.
Yaylanın resmen istila edildiği belirtilirken eskiden yaylaya sadece ahşap evler yapılırken bugün yaylaların 3-4 katlı betonarme binalar yapıldığı eleştirilere neden olmuştu.
SİS DAĞI YAYLASI NEREDE, NASIL GİDİLİR?
Karadeniz bölgesinin en güzel yaylaları arasında gösterilen yılın büyük bir bölümünde sislerin içerisinde kalan yayla Aladağların zirvesinde yer almakta olup Giresun İli Görele ve Eynesil ilçeleri ile Trabzon ili, Şalpazarı ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Her sene Temmuz ayında şenlikler düzenlenmekte olup C statüsünde Milli Park olarak ilan edilmiştir. Merkezden yaylaya ulaşım yaklaşık 2 saat sürüp özellikle de yaz döneminde son derece fazla ziyaretçi akını yaşanmaktadır. Trabzon ve Giresunluların ortak kullandığı yaylalar arasında bulunmaktadır.