Kaç ay kira ödemeyen kiracı evden tahliye edilir?

Kira ödemesi yapmayan kiracıların evden tahliyesi konusunda hukuki sürecin nasıl işletildiği merak konusu oluyor.
Kaç ay kira ödemeyen kiracı evden tahliye edilir?

Kiracıların ev sahiplerine karşı en büyük sorumlulukları kira ödemelerini zamanında ve eksiksiz bir şekilde yapmaktır. Bu konuda kira yükümlülüğünü yerine getirmeyen kiracılar hakkında ev sahipleri bazı yasal haklarını kullanabilirler. Bu hakların kullanımı ile de kiracının evden tahliyesine kadar karar verilebilir. Bundan dolayı kiracıların kira ödemelerini aksatmadan yapmaları gerekiyor. Elde olmayan nedenlerden dolayı kira ödemesi yapamayan kiracılar ise karşılaşacakları yasal yaptırımları merak ediyorlar.

KİRACI KİRA ÖDEMEZSE ATILACAK YASAL ADIMLAR

Kiracılar kira ödemesi yapmazlarsa atılacak bazı yasal adımlar bulunuyor. Bu işlemleri yapmak veya yapmamak tamamen ev sahibinin inisiyatifinde oluyor. Ev sahibi kira ödemesi yapılmadığında kiracılar ihtar gönderebilir. Bu ihtarın sonraki aşamalar için büyük önemi bulunuyor.

Gönderilen ihtar ile de kiracı kira borcunu ödememişse ev sahibinin önünde iki seçenek vardır. Ya icraya verecektir ya da dava açacaktır. Dava açması için arabulucu aşamasını geçmesi gerekir. Dava açıldığında da kiracının evden tahliyesinin garantisi yoktur. 1 ay kira ödemeyen kiracıyı mahkemeler evden tahliye etmezler.

İcra yoluna başvuran ev sahibi kiracının tahliyesini isteyebilir. Burada kiracıya borcu icra tarafından bildirim gönderilerek iletilir ve 7 gün içerisinde itiraz edebileceği de bildirilir. Bu sürede kiracı itiraz etmezse borç kabul edilmiş sayılır. Bu borcun ödenmemesi durumunda ise icra yoluyla borç tahsil edilir ve kiracı da evden çıkarılır.

Mahkemeden kiracının evden tahliyesi ise oldukça zahmetlidir. Bir defa aynı kira yılı içerisinde 2 ay kiracının kira ödemesini aksatmış olması gerekir. Bu olmuşsa kiracı için tahliye kararı çıkar ama bu süreç istinaf ile beraber 2-3 yılı bulur. Ev sahibi de kiracı da bu süreçte görülen davayı bile unuturlar. Bundan dolayı mahkeme seçeneği en son ihtimal olarak değerlendirilir.

1 ay kira ödememek bile kiracının evden tahliyesine neden olabilir. Bundan dolayı kiracılar bu ödemeleri aksatmamalıdırlar.