Kaçan kiracının evine kapı kilidi kırılarak girilirse ne olur?

Ev sahipleri kiracılar ile zaman zaman bazı sorunlar yaşayarak işin içinden çıkamayabiliyorlar. Özellikle kaçan kiracılar ev sahiplerini zor durumda bırakıyorlar. Kaçan kiracı karşısında ev sahipleri nasıl hareket etmelidirler?
Kaçan kiracının evine kapı kilidi kırılarak girilirse ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında zaman zaman yaşanan sorunlar bir çıkmaza sapabiliyor. Bu durumda da ev sahipleri büyük kayıplarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu kayıpların en çok yaşandığı mesele ise kiracının kira borcu bırakarak kaçmasından kaynaklanıyor. Böyle bir durum ile karşılaşan ev sahipleri yasal süreçleri pek bilmedikleri için tam da kiracıların istedikleri gibi hareket edebiliyorlar. 

KİRACI KAÇARSA NE YAPILMALI?

Kiracının kira borcu bırakarak kaçması durumunda ev sahiplerinin ilk aklına gelen icra yoluna başvurmak ve evin kilidini kırarak eve girmek oluyor. Bu esasında haklıyken haksız duruma düşmek anlamına geliyor. Kira borcu olsun veya olmasın ev sahipleri kiracıların evlerine izinsiz bir şekilde giremezler. Bunu yapmak yasalar önünde konut dokunulmazlığının ihlalidir. Bu da hapis cezasına kadar gitmektedir. Konut dokunulmazlığını ihlal eden ev sahipleri 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alabiliyorlar.  Eğer eve izinsiz giriş gece saatlerinde yapılmışsa bu ceza artabiliyor. 

EVE GİRMEK KİRACININ İŞİNE GELİR?

Ev sahibi kira alacağını erken veya geç icra yoluyla alacaktır. Ancak eve girmesi durumunda kira sözleşmesi sakatlanacaktır. Oysa eve girilmesi kiracı anahtarı teslim etmediği için aydan aya kira borcu birikmeye devam edecektir. Bu şekilde kiracıdan çok yüksek ödemeler alabilmek mümkünken ev sahipleri bu yolu tercih etmiyorlar. 

KİRACI HIRSIZLIKLA SUÇLAYABİLİR!

EV sahibi kiracının evine izinsiz girerse bu durumda kiracı ev sahibi aleyhinde hırsızlık suçlaması yapabilir. Ziynet eşyalarının çalındığını iddia eden kiracılar zararlarının tanzimini talep edebilirler. Bu durumda ev sahibinin başı çok ağrıyacaktır. Bundan dolayı ev sahibi kaçan kiracının evine kesinlikle girmemelidir. Yasal yolları kullanarak sorunu çözmelidir.