Kamu Müteahhitlerinin İstediği Fiyat Farkı, Fesih Hakkı, Süre Uzatımı Düzenlemeleri Torba Teklife Girdi!

Kamu müteahhitlerinin uzun bir süredir bekledikleri fiyat farkı düzenlemesi için somut ilk adım atıldı. Buna göre ilgili düzenleme torba teklife girdi.
Kamu Müteahhitlerinin İstediği Fiyat Farkı, Fesih Hakkı, Süre Uzatımı Düzenlemeleri Torba Teklife Girdi!

TBMM’de ekonomi alanında yapılacak olan çeşitli düzenlemelerin yer aldığı torba teklife kamu müteahhitlerine fiyat farkı düzenlemesine dair talepleri de girdi.

KAMU MÜTEAHHİTLERİNE FİYAT FARKI

Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa eklenen yeni düzenleme ile 1 Nisan 2022 tarihinden önce Kamu İhale Kanununa göre ihalesi yapılmış mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine dair Türk lirası üzerinden yapılan ve kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren devam eden sözleşmelerde; 1 Ocak 2022 tarihinden sonra gerçekleştirilen kısımlar için ihale dökümanında fiyat farkı hesaplamasına dair madde bulunanlarda sözleşmeye göre hesaplanan fiyat farkı oranı arttırılabilecek. İhale dökümanında fiyat farkı düzenlemesi bulunmayanlar ile hüküm bulunmakla beraber sadece girdilerin bir kısmı için fiyat farkı hesaplananlarda hesaplanmayan kısımlar için de fiyat farkı verilecek.

EK FİYAT FARKI VERİLEBİLECEK

Kabul edilen son düzenlemeye göre 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen kısımlar için ihale dökümanında fiyat farkı verilmesini öngören hüküm bulunup bulunmadığına bakılmaksızın 1 Temmuz 2021 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında ihalesi yapılan işlerde ihalenin yapıldığı aya ait endeks, 1 Temmuz 2021 tarihinden önce ihalesi yapılan işlerde ise 2021 Haziran dönemine ait endeks temel endeks olarak kabul edilecek. Yüklenicinin başvurması halinde sözleşme fiyatları kullanılarak hesaplanan fiyat farkına ilave olarak ek fiyat farkı verilebilecek.

GERÇEKLEŞTİRİLMEYEN İŞLER İÇİN SÜRE UZATIMI HAKKI

Artan inşaat maliyetlerinden dolayı zor durumda kalan kamu müteahhitlerine süre uzatımı hakkı da tanınıyor. Buna göre 1 Nisan 2022 tarihinden önce ihalesi yapılan yapım işlerine ilişkin Türk lirası üzerinden imzalanan ve yasal düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle de devam eden sözleşmelerde 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmeyen iş miktarı için süre uzatımı imkanı sağlanacak.

KAMU MÜTEAHHİTLERİNE FESİH HAKKI VERİLİYOR

Kamu müteahhitlerinin en çok talep ettikleri konu ise fesih hakkıydı. Bu konuda da bir yasal düzenleme yapılıyor. 1 Ocak 2022 tarihinden önce ihalesi yapılan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin Türk lirası cinsinden yapılan ve kanunun yürürlüğe girdiği tarihte de devam eden sözleşmeler içerisinde düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihte gerçekleşme oranı ilk sözleşme bedelinin yüzde 15’ine kadar olan işler yüklenicinin başvurusu halinde feshedilip tasfiye edilebilecek. Bu sözleşme feshinden dolayı yükleniciye fesihten kaynaklanan herhangi bir kısıtlama ve yaptırım uygulanmayacak. Ayrıca yüklenicinin teminatı da iade edilecek. Bu şekilde yapılan fesihlerde fesih tarihine kadar gerçekleştirilen imalatlar dışında idareden herhangi bir hak talep edilemeyecek. Feshedilen işler Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşünün alınması kaydıyla yeniden ihale edilebilecek.

CUMHURBAŞKANINA YETKİ VERİLİYOR

Öte yandan verilen önergede başvuru ve onay süreleri, fiyat farkı, ek fiyat farkı, süre uzatımı ve sözleşmenin feshi gibi konularda esas ve usullerin tespiti hakkında Cumhurbaşkanına yetki veriliyor.

Emlak365.com