Kamulaştırılan Arazi Geri Alınabilir Mi?
Türkiye'de kamulaştırma yoluyla devlet tarafından vatandaşların arazileri belirli bir bedel karşılığında satın alınabiliyor. Bu kamulaştırma çeşitli gerekçelerle yapılabilir. Genellikle bir devlet projesinin yapımında, yol inşasında ve bunun gibi gerekçelerle kamulaştırma yapılabilir. Ancak kamulaştırma ile alakalı olarak çok sayıda detay bulunmaktadır. Arazisi kamulaştırılarak alınan vatandaşlar ise bu araziyi geri alıp alamayacaklarını merak ediyorlar. Kamulaştırılan arazi önceki sahibi tarafından devletten alınabilir mi?
KAMULAŞTIRILAN ARAZİ GERİ ALINIR MI?
Devletin kamulaştırarak mülkiyeti el değiştiren arazilerin geri alınması bazı durumlarda gerçekleşebilir. Ancak burada çok önemli ayrıntılar bulunmaktadır. Vatandaşın mülkiyetinde bulunan arazi bedeli karşılığında kamulaştırılmaktadır. Devlet tarafından bu bedel vatandaşa eksiksiz bir şekilde ödenir. Böylelikle arazinin mülkiyeti el değiştirir. Ancak kamulaştırma gerekçesi yerine getirilmezse vatandaşlara bu arazinin geri alınma imkanı doğabilir.
5 YIL SÜREYE DİKKAT!
Bir projenin yapılması için kamulaştırılan arazi üzerinde 5 yıl boyunca herhangi bir işlem yapılmazsa arazisi kamulaştırılan vatandaşın o araziyi geri alma hakkı doğmaktadır. Mahkeme yoluyla bu arazi geri alınabilir. Bu arazinin kamulaştırılırken devletin ödediği kamulaştırma bedeli faizi ile birlikte geri ödenerek arazinin mülkiyeti yeniden vatandaşlara verilebilir. Ancak 5 yıllık süre geçmeli ve bu süre içerisinde arazi üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış olmalıdır.
BAZI DURUMLARDA KAMULAŞTIRILAN ARAZİLER GERİ ALINAMAZ
Kamulaştırılan arazilerin geri alınması bazı durumlarda imkansız olmaktadır. Özel yasa ile kamulaştırılan araziler için geri alınma yolu tamamen kapalıdır. Kanunda bu özel yasalar belirlenmiştir. Gecekondu Kanunu, Karayolları Kanunu gibi yasalara dayandırılarak yapılan kamuşlaştırmalarda geri alım hakkı bulunmamaktadır. Bu araziler devlet mülkiyetine geçmiş ve vatandaşların herhangi bir tasarruf hakkı yasal olarak kalmamıştır.