Kamuya İş Yapan Müteahhitlere Fiyat Farkında Tasfiye Tartışması Yaşanıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması sonrasında Türkiye ekonomisinde yeni bir süreç başladı. Yeni sistem ile beraber çalışmalarına hız veren Ak Parti, müteahhitlere fiyat farkı konusunda indirim yapılacağının müjdesini vermişti. Buna göre, ihracat ve sanayi şiketleri için Kurumlar Vergisi yüzde 1'e düşürülecek ve Bireysel Emeklilik'te devlet katkısının yüzde 30'a çıkarılacağı bilgisi paylaşılmıştı.
Tasfiye Krizi Yaşanıyor
Yılbaşından sonra Meclis gündemine taşınacak torba teklifte yer alacağı belirtilen kamuya iş yapan müteahhitlere fiyat farkı ödenmesine ilişkin düzenlemede Tasfiye krizi yaşanıyor.
Ak Parti tarafında bu konuya ilişkin yapılan toplantılarda, daha önce yapılan düzenlemeerde müteahhitlere projelerin tasfiye edilme hakkının verildiği fakat bundan kamu ve vatandaşın zarar gördüğü anımsatıldı.
Ak Parti ekonomi kurmayları ise konuyla ilgili olarak, bir müteahhitin üstlendiği projeyi tasfiye etmesi halinde yeniden ihaleye çıkıldığı, sürecin uzamasıyla da hem zaman hem de maliyet kaybı yaşandığını belirtti.
Bu durumun doğru olmadığını aktaran yetkili isimler, bu nedenle fiyat farkı ödenmesine bir düzenleme yapılsa dahi tasfiye yapılmayacağının altını çizerek, üstlendikleri işin devri ise belli şartlarda söz konusu olabilir denildi.
Müteahhitlere Fiyat Farkı Teklifi Neleri Kapsıyor?
Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş 3-4 Ocak tarihlerinde Meclisin açılmasıyla beraber torba yasanın sunulacağını bildirdi. Müteahhitlerin de faydasına olacak bu teklifte ihracat ve sanayi şirketleri için Kurumlar Vergisi'nin yüzde 1'e indirileceği, Bireysel Emeklilik'te devlet katkısının yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılacağı ve kamu adına çalışan müteahhitlere maliyet artışları nedeniyle fiyat farkı kararnamesi çıkarılması konuları öne çıkıyordu. Şu an ise tasfiye sorunu kendisini gösteriyor. Ak Parti, zaman ve maliyet kaybının yaşanmaması için tasfiye yapılmayacağının altını çiziyor.