Kanuni Mirasçılık Ne Demek, Mirasçıların Hakları Nelerdir?

Bir kişinin ölümünün ardından kalan para, mal mülk konularında yani mirasta sık sık anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bu noktada kanuni mirasçılığın ne demek olduğunun ve mirasçıların haklarının bilinmesi gerekiyor. Detayları haberimizde.
Kanuni Mirasçılık Ne Demek, Mirasçıların Hakları Nelerdir?

Miras kelimesi bir şeyin bir kişi veya topluluktan diğerine geçmesi, başkasından kalan anlamlarına gelir. Ölen kişinin malları bütün olarak doğrudan ya da kendiliğinden mirasçılara geçer. Miras bırakan kişinin birden fazla mirasçısı olması durumundan mallar eşit şekilde mirasçıların hakkı olur. Kanuni mirasçılar, miras kalan şeyler üzerindeki hakkın ortadan kaldırılamayacağı kişilerdir. Kanuni mirasçılar, miras bırakan kişi istemese de mirastan belirli bir pay alırlar. Kan hısımları, sağ kalan eş, evlatlık alınan kişiler ve evlilik dışı dünyaya gelen çocuklar olmak üzere 4 çeşit kanuni mirasçı vardır. Bu kişilerin her biri farklı oranlarda miras payı alırlar.

SAKLI PAY MİRASÇILIK KAVRAMI

Kanuni Mirasçılık Ne Demek, Mirasçıların Hakları Nelerdir?

Belirli mirasçılar için miras bırakanın kendi malvarlığı üzerindeki tasarruf yetkisi sınırlandırılmıştır. Bu kişilere terekenin belirli bir oranı dokunulamaz olarak bırakılır. Miras bırakan malvarlığının bu kısmında tasarruf edemez. Bu orana da saklı pay denir. TMK'a göre sağ kalan eş, alt ve üst soy saklı pay mirasçılardır. Eşin saklı payı kanuni miras payının tamamı, altsoyun yarısı iken üstsoyun ise dörtte biridir.

MİRAS HAKKI İHLAL EDİLİRSE NE YAPILMALI?

Hakları ihlal edilen mirasçılar, haklarını alabilmek için dava açabilir. Saklı pay mirasçıları, saklı paylarının ihlal edilmesi durumunda paylarını alabilmek için tenkis davası açabilir. Miras hakkının ihlali miras bırakan kişiden dolayı hukuka aykırı olarak yapılmışsa hukuka aykırı işlemlerde de tasarrufun iptali davası açılabilir.