Kapıcıya görevi nedeniyle daire vermek zorunlu mu?

Apartmanlarda ve sitelerde görev yapan kapıcılar için daire vermenin zorunlu olup olmadığı merak ediliyor. Kapıcıya daire verilirse maaşından kira kesintisi yapılır mı?
Kapıcıya görevi nedeniyle daire vermek zorunlu mu?

Apartmanlarda ve sitelerde kapıcılar olmazsa olmazlardandır. Binaların hemen hemen her türlü işine koşturan kapıcılara çoğu zaman daire tahsis edilmektedir. Kapıcının çalıştığı apartmanda zemin veya bodrum katta bir daire kapıcılara tahsis edilmektedir. Yalnız bu tahsis edilen dairenin hukuki alt yapısı merak konusu oluyor. Yasal olarak apartmanlarda veya sitelerde kapıcılara konut tahsis etmek zorunlu mudur? 

KAPICI'YA DAİRE VERMEK ŞART MI?

Kapıcılara apartman veya site sakinlerinin ortak kararı ile bir konut tahsisi yapılabiliyor. Görev yaptığı apartmanda yaşayan kapıcı üstlendiği işleri daha yoğun bir şekilde gerçekleştirebildiği için bu imkan kendilerine sağlanıyor. Ancak apartmanlarda veya sitelerde hukuken kapıcılara daire vermenin bir zorunluluğu bulunmuyor. Kapıcı çalıştırdıkları için kapıcı dairesi tahsis etmek şart değil. Ancak kapıcıya daire tahsis etmek binadaki işleyişin devamı için avantaj olabiliyor. Bundan dolayı genellikle de bu daire tahsisi sağlanıyor. 

KAPICIYA DAİRE VERİLİRSE MAAŞINDAN KİRA DÜŞÜLÜR MÜ?

Kapıcıya daire verilmesi ona verilecek olan maaştan kira kesintisi yapılmasına imkan sağlamaktadır. kendisine tahsis edilen dairede yaşayan kapıcı ödemesi yapmak zorunda değildir. Maaşından da dolayısı ile bu şekilde bir kesinti yapılamaz. Kanunen kapıcının maaşı belirlenen tutarda ödenmesi şarttır. Hatta kesinti yapılması durumunda kapıcı mahkeme yoluyla kesinti yapılan tutarı faiziyle beraber kat maliklerinin toplu olarak tahsil edebilir. 

KAPICI FATURA ÖDER Mİ?

Kapıcının elektrik, su gibi faturalarının kat maliklerince ödenip ödenmeyeceği de merak ediliyor. Bu konuda kanuni olarak bir zorunluluk yoktur. Ancak Kat Malikleri Genel Kurulu'nda ortak bir karar alınarak kapıcının faturalarının kat malikleri tarafından ödenmesi kararlaştırılabilir. Bunun da önünde yasal bir engel yoktur. Yasal zorunluluk olmasa da apartmanlarda ve sitelerde böyle bir uygulama yapılabilmektedir. Genel eğilim ise fatura ödemenin kapıcının kendisine ait olarak bırakılmasıdır.