Kapora Nedir, Kapora Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
İtalyanca kökenli olan kapora, Türkçe'de güvenmek anlamına gelir ve bu anlamda kullanılır. Emlak sektöründe alım, satım, kiralama işlemlerinde sık sık kullanılır. Terim anlamı olarak bir mal ya da hizmeti almak için belirlenen maddi tutarın tamamı ödenmeden önce satıcıya verilen bir miktar ücret olarak kullanılır.
Kapora ile cayma bedeli, güvence parası depozito, ceza koşulu tamamen farklıdır. Türk Borçlar Kanunu 177. maddesinde yer alan kapora, sözleşme yapılırken sözleşmenin kurulduğuna dair kanıt hükmündedir. Aksine ilişkin yazılı bir beyan olmaması durumunda kapora alacaktan düşülür. Taraflar arasından anlaşma sağlanarak sözleşme ortadan kaldırılırsa kaporanın iadesi talep edilebilir.
KAPORA SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Kişinin bir taşınmazı almak ya da kiralamak konusunda kararlı olduğunu gösteren adımlardan biri de kaporadır. Kapora sözleşmesi de bir taşınmazın alım ya da kiralanma sürecinde gayrimenkul danışmanına kapora verirken imzalanan sözleşmeye denir. Kapora sözleşmesi ile gayrimenkul danışmanı, söz konusu taşınmazı başkasına kiralama ya da satma işlemi yapamaz. Kapora sözleşmesinin imzalanması, olası bir iptalde ya da başka bir anlaşmazlık durumunda hem satıcının hem da alıcının haklarını güvence altına alır.
İmzalanan kapora sözleşmesine göre, alıcı söz konusu gayrimenkulü almaktan vazgeçerse eğer verdiği kaporayı geri alamaz, Satıcı gayrimenkulü satmaktan ya da kiralamaktan vazgeçerse kapora ödemesini alıcıya iade etmek durumundadır. Kapora sözleşmesinde belirlenen miktar kadar da alıcıya tazminat ödenmesi gerekir.