Kapora sözleşmesi nedir, neler yazılmalıdır?
Gayrimenkul alımı, satımı ve kiralanması gibi işlemlerde genellikle devreye emlakçılar girmektedir. Emlakçılar, evi kiralamak isteyen kişiden evi bir başkasına göstermemek adına kapora almaktadır. Kapora verilirken emlakçı ile evi kiralamak isteyen kişi arasında sözleşme imzalanabiliyor.
Kapora sözleşmesi adı verilen bu sözleşme ile satış iptali gibi durumlara karşı önlem alınıyor ve hem alıcının hem de satıcının hakları korunmuş oluyor. Alıcının gayrimenkulü satın almaktan vazgeçmesi halinde verdiği kaporayı geri alamayacak olup, satıcının bu gayrimenkulü satmaktan vazgeçmesi durumunda ise kaporayı iade ederek kapora miktarı kadar tazminat ödemek durumunda kalınabiliyor.
Kapora sözleşmesinde neler yazmalı?
Emlakçı ile alıcı arasında imzalanacak kapora sözleşmesinde, alıcı ve satıcının adı, soyadı, adresi ve TC kimlik numarası mutlaka yer almalıdır. Gayrimenkule ait bilgiler detaylı bir şekilde yazılmalı; ada parsel numarası, gayrimenkulün özellikleri, metrekaresi, içerisinde bulunan eşyalar ya da teçhizatlar gibi tüm detaylar madde madde eklenmelidir.
Ayrıca satın alınmak istenilen gayrimenkulün toplam fiyatının ne kadar olduğu da kapora sözleşmesine yazılmalıdır. Yalnızca alınan kapora tutarı değil, evin size ne kadara satılacağının da burada yazması ilerde oluşabilecek sorunların önüne geçecektir.
Sözleşmede, kaporanın verildiği tarih ile satışın yapılacağı tarihin de eklenmesi iyi olacaktır. Ayrıca alıcı ve satıcı imzası mutlaka sözleşmede yer almalı, buna ek olarak eğer varsa bir de şahit imzası olması güvenilirlik açısından iki taraf için de fayda sağlayacaktır.