Kardeşe Bedelsiz Kiralanan Ev İçin Kira Gelir Vergisi Ödenir Mi?
Türkiye'de gayrimenkul vergilendirme sisteminde kira gelir vergisi önemli bir yer tutmaktadır. Ev sahipleri içerisinde oturmadıkları ve kiraya verdikleri evler için kira gelirleri üzerinden hesaplanan kira gelir vergisi ödemek zorundadırlar. Ancak burada bazı istisnai uygulamalar da bulunmaktadır. Bu istisnalara göre ev sahiplerinin kira gelir vergisi ödeyip ödemeyecekleri belirlenmektedir.
KİRA SÖZLEŞMESİ BEDELSİZ OLSA BİLE KİRA GELİR VERGİSİ ÖDENİR
Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesinin bedelsiz belirlenmesi ve ev sahibnin kira geliri elde etmiyor olması kira gelir vergisi ödemeye engel değildir. Kira gelir vergisi böyle bir durumda emsal örneklere bakılarak hesaplanmakta ve ev sahiplerinin bu kira gelir vergisini ödeme yükümlülükleri bulunmaktadır. Bunun için kritik bir istisna bulunmaktadır. Ev sahibi bedelsiz kiralamayı bazı yakınlarına yapması durumunda kira gelir vergisinden muaf olabilirler.
KARDEŞE BEDELSİZ KİRALANAN EV İÇİN KİRA GELİR VERGİSİ ÖDENİR Mİ?
Kanunen verilen hak gereği ev sahiplerinin kardeşlerine bedelsiz olarak kiraladıkları evler için kira gelir vergisi ödemelerine gerek yoktur. Ayrıca anne, baba, dede, nine, çocuk, torun ve kardeşe yapılan bedelsiz kiralamalar kira gelir vergisinden muafiyet getirmektedir. Diğer yakınlara yapılan tüm bedelsiz kiralamalar kira gelir vergisinden muafiyet sağlamamaktadır. Öyle bir durumda kira gelir vergisi emsal kira bedeli üzerinden hesaplanmaktadır.
KİRA GELİR VERGİSİ İSTİSNA TUTARI 2022
Kira gelir vergisi ile alakalı olarak Türkiye'de bir istisna tutarı uygulanmaktadır. Ev sahipleri bu istisna tutarı kadar kira gelirinde vergi muafiyeti kullanmaktadırlar. 2022 yılında yıllık kira gelirinin 9.500 TL'lik kısmı istisna olarak kabul edilecek. Bunun üzerindeki kira gelirleri için kira gelir vergisi ödemesi yapılacak.