Kardeşler arası tapu devri masrafı ne kadar tutar, nasıl yapılır 2022?
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından gayrimenkul alım ve satımıyla ilgili tüm işlemler yapılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı da bu konuda devlet alacaklarının tahsilini sağlamak ile görevli.
Gayrimenkul alım, satım ya da tapu devri için Tapu ve kadastro işlemlerinde 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı tarifede yer alanlar, tapu harcına tabi tutuluyor. Bu kapsamda kendilerine miras kalan ya da hisseli olarak taşınmaz bölüştürülen kardeşler arasında tapu devrinin nasıl yapılacağı merak konusu oluyor.
Kardeşler arası tapu devri nasıl yapılır?
Kardeşler arasında tapu devri gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlem satış karşılığında yapılabildiği gibi aynı zamanda bedelsiz olarak anlaşma sağlanarak da yapılıyor.
Aile içi tapu devri, üçüncü şahıslar arasında yapılabildiği gibi aile bireyleri arasında da yapılabilmektedir. Aile içine yapılan tapu devir işlemlerinde iki yol izlenmektedir. Bunlardan ilki, sanki bir yabancıya satış yapılıyor gibi belli bir bedel karşılığında yapılan satış, diğeri ise herhangi bir bedel ödenmeden kendi isteği doğrultusunda tapu devri yapılmasıdır.
Kardeşler arası tapu devri masrafı ne kadar, tapu masrafını kim ödeyecek?
Gayrimenkul devir işlemlerinde tapu harcı, emlak vergisinden az olmamak kaydıyla beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Kardeşler arasındaki tapu devri satış yoluyla yapılıyorsa, harcın ölçüsünü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanmaktadır.
Kardeşler arasında bedelsiz tapu devrinin yapılması durumunda yine emlak beyan değerinden düşük olmamak kaydıyla, beyan edilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, devir yapılan kişiden alınıyor. Bunun yanında tapu döner sermaye bedeli için de 233 TL, ilave hizmet bedeli olarak da 32 TL ücret alınmaktadır.