Kardeşten Kardeşe Ev, Tarla, Arsa Hangi Şartlarda Miras Kalır?

Kardeşten kardeşe ev, tarla, arsa mirası hangi şartlarda kalır? Kardeşlerin mirasçı olabilmesi için hangi koşulların meydana gelmesi gerekir? İşte kardeşten kardeşe miras kalmasının yolları...
Kardeşten Kardeşe Ev, Tarla, Arsa Hangi Şartlarda Miras Kalır?

Miras ile alakalı ayrıntılı bilgiler oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bir kişinin kardeşinin aynı zamanda mirasçısı olmasının imkanı var mıdır? Hangi koşulların gerçekleşmesi durumunda miras kardeşe kalır? Kardeş direkt olarak mirasçı olabilir mi? Kardeşin mirasçı olabilmesi için kimlerin olmaması gerekir? Kişinin eşi hayattaysa kardeşi mirasçı olabilir mi?

MİRAS KİME KALIR, KARDEŞE MİRAS OLUR MU?

Bir kişinin vefat etmesi durumunda onun sahibi olduğu ev, arsa, tarla gibi gayrimenkuller için kimlerin mirasçı olabileceği en çok merak edilen konular arasında bulunuyor. Öncelikle miras hukuku gereği mirasçıların kimler olduğu net şekilde belirlenmiştir. Mirasçılar 3 ayrı zümreye ayrılarak kanunen miras paylaşımı bu zümrelere göre yapılmaktadır. Birinci, ikinci ve üçüncü zümrede yer alanlar bir önceki zümrede kimse yoksa mirasçı olabilmekteler.

Kişinin birinci zümre mirasçıları çocuklarıdır. Vefat eden kişinin çocuğu varsa ve hayattaysa ya da çocuğun alt soyu devam ediyorsa ana mirasçı onlar olur. Eğer kişinin eşi hayattaysa miras eş ile çocuklar arasında paylaştırılır. Hem eş hem de çocuk yoksa o zaman mirasın kime kalacağı kafaları karıştırmaktadır. O zaman mirasın kime kalacağının belirlenmesi için ikinci zümre mirasçılara bakılması gerekiyor.

İkinci zümre mirasçılarda kişinin anne ve babası yer almaktadır. Vefat eden kişinin çocukları yoksa mirasçı anne ve babası olur. Bu bağlantı da üst soydan kaynaklanmaktadır. Anne ve baba eşit oranda mirasta hak sahibi olurlar. Eğer anne ve baba hayatta değilse o zaman onların alt soyu mirasçı olma hakkı elde ederler. Anne ve babaya kalacak olan miras vefat eden kişinin kardeşleri arasında paylaştırılır.

Kardeşe miras kalma konusunda dikkat edilmesi gereken husus burada direkt mirasçı olunamamasıdır. Kardeşler anne ve baba üzerinden kardeşlerinin miraslarında hak sahibi olurlar. Bu şartların meydana gelmesi ile kardeşler arasında mirasçılık hukuku doğabilmektedir.