Kartal'daki Bina Çökmesinin Sebebi Belli Oldu!

İstanbul Kartal'da çöken binanın yıkılmasının ana sebebi belli oldu. Binayı yapan müteahhit kim, kaç kişi göz altına alındı? Detaylar haberimizde...
Kartal'daki Bina Çökmesinin Sebebi Belli Oldu!

İstanbul Kartal'da çöken binanın yıkılmasının ana sebebi belli oldu. Binayı yapan müteahhit kim, kaç kişi göz altına alındı? Detaylar haberimizde...

İstanbul Kartal'da çöken binanın yıkılmasının ana sebebi belli oldu.



Binanın yıkılmasının ana sebebinin beton kalitesi olduğu ortaya çıktı.



Yeşilyurt Apartmanı'nın Çökmesiyle İlgili Hazırlanan İddianamenin Detayları



Yeşilyurt apartmanın apartmanının çökmesiyle ilgili hazırlanan iddianamenin detayları belli oldu.



Yeşilyurt Apartmanı'nda kullanılan kalitesiz malzemelerin çıplak gözle dahi fark edildiği kaydedilen iddianamede, inşaatın 25 aylık süre içinde projesine aykırı olarak başlayıp bitirildiği, şüphelilerin inşaat alanına dahi girilmedikleri kaydedildi.



İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda kapsamında 3 kişi hakkında, "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan iddianame hazırlanıp tamamlandı.



21 Kişi Hayatını Kaybetti, 17 Kişi Yaralandı!



Bilirkişi raporunda binanın çökmesiyle asli kusurlu bulunan binanın proje sorumlusu Suzan Çayır, binanın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu, yapı ruhsatının 'mesuliyet alan' bölümünde sürvayen olarak görünen Arzu Keleş Baran şüpheli olarak ifade edildi.



Binanın çökmesiyle 21 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin de yaralandığı ifade edilen iddianamede, binanın yapı ruhsatı 20 Ekim 1992 tarihinde Kartal Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğü tarafından bina sahibi Hikmet Yeşilyurt adına düzenlendi.



Şüpheli Suzan Çayır'ın projenin mimarlığını yaptığı, şüpheliler Uğur Mısırlıoğlu ve Arzu Keleş Baran'ın da Suzan Çayır'ın yanında çalıştıkları, Uğur Mısırlıoğu'nun da projenin teknik uygulama sorumlusu, Arzu Keleş Baran'ın da 'mesuliyet alan' bölümünde sürvayen olarak göründüğü kaydetti.



Bina Çökmesinin Ana Sebebi Beton Kalitesi



Binada kullanılan betonun gerekli basınç dayanımında olmadığının yer aldığı iddianamede, betonun Türk Standartlarında belirtilen kriterlere uygun olmadığı, beton imalatında kullanılan kum içerisinde büyük ebatlı çok miktarda midye kabukları bulunduğu, betonun yerleştirilmesinde yeterli sıkıştırma yapılmadığı belirtildi.



Yunus Apartmanı'nıda Aynı Kişiler Yaptı



İddianamede, 7 katı kaçak olan ve riskli bulunduğu için görevliler tarafından yıkılan Yunus Apartmanı'nın da proje müellifi ve teknik sorumlusunun şüpheliler Suzan Çayır ve Uğur Mısırlıoğlu olduğu bilgisi ifade edilen iddianamede, yatay yüklere karşı bina stabilitesini sağlayacağı öngörülen temel perdelerinin yapılmadığı, inşaatın projeye uygun başlayıp başlamadığının dahi şüpheliler tarafından kontrol edilmediği kaydedildi.



Şüpheliler Ne Kadar Ceza Alacak?



Kontrol ve denetim yükümlülüğü olan şüpheliler Suzan Çayır, Uğur Mısırlıoğlu ve Arzu Keleş Baran'ın, inşaatın çökmesinde kusuru bulunduğu belirtildi.



Şüphelilerin, "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına" neden olmak suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasının yapılması istendi.



İddianamenin gönderildiği İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 15 gün içinde iddianamenin kabulü veya reddi yönünde karar vermesi planlanıyor.



Şuanda davanın tek tutuklu sanığı Uğur Mısırlıoğlu



Emlak365.com