Kat Malikleri Apartman Karar Defterini İstedikleri Zaman İnceleyebilirler Mi?

Kat malikleri apartman karar defterini istedikleri zaman görebilirler mi? Apartman karar defteri kim tarafından incelenebilir? Apartman karar defteri sorumlulukları nelerdir?
Kat Malikleri Apartman Karar Defterini İstedikleri Zaman İnceleyebilirler Mi?

Apartman karar defteri yöneticiler tarafından tutulması ve apartman faaliyetlerinin işlendiği defterdir. Bu defterin tüm sorumluluğu yöneticilere aittir. Karar defteri apartmanlardaki tüm yönetimsel hareketlerin yer aldığı resmi belge niteliğindedir. Peki karar defterini kat malikleri istedikleri an inceleyebilirler mi?

KARAR DEFTERİNİ KAT MALİKLERİ İNCELEYEBİLİRLER Mİ?

Apartmanlardaki karar defterleri oldukça önemlidir. Yöneticilerin yaptıkları harcamalardan diğer bazı detaylara kadar tüm bilgileri karar defterlerine işlerler. İşlemekle de kalınmaz belirli periyotlarda noter tarafından onaylanıp tasdik edilmesi gerekiyor. Tüm bunlar yöneticilerin yapmaları gereken işlemlerdir.

Apartmanlarda hesaplarda farklı uygulamaların yapıldığı bazı durumlarda kat malikleri apartman yönetimlerini denetlemek ve karar defterini incelemek isteyebiliyorlar. Bunun için de böyle bir haklarının olup olmadığı merak ediliyor. Öncelikle apartmanın karar defterini kat malikleri canları istedikleri zamanlarda görmek için talepte bulunamazlar. Hatta kat maliklerinin apartman karar defterini görmek gibi yasal bir hakları da yoktur. Peki apartman karar defteri nasıl görülebilir?

Apartman karar defterlerini görme hakkı apartmanlarda denetçi görevinde bulunanlara verilmiştir. Tıpkı yönetici seçimi yapıldığı gibi denetçiler de belirlenmektedirler. Bu denetçileri yalnızca kat malikleri arasından seçilmektedir. Denetçiler apartman defterlerini 3 ayda bir inceleyerek denetlemektedirler. Eğer denetçi uygun görürse dilediği zaman apartman defterlerini inceleyebilirler. Denetçi bu inceleme ile alakalı olarak gördüğü aksamalara dair rapor hazırlar.Bu rapor Kat Malikleri Genel Kurulu’nda sunularak kat maliklerine bilgi verilir.

Denetçiler apartman defterlerinde suistamal tespit etmeleri halinde yönetimin görevden alınmalarını sağlayabilirler. Apartman defterleri bu açıdan çok önemlidir. Yöneticilerin bu defterleri tutmaları ve defterleri muhafaza etmeleri zorunluduır.