Kemal Kılıçdaroğlu'ndan seçim vaadi! Yabancıya konut satışı 5 yıl yasaklanacak!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir açıklama yaparak yabancıya konut satışını yasaklayacaklarını söyledi. Konut fiyatları düşene kadar yabancıya konut satılamayacağını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu seçimi kazanmaları durumunda konut fiyatlarını düşüreceklerini ifade etti.
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan seçim vaadi! Yabancıya konut satışı 5 yıl yasaklanacak!

Türkiye’de konut fiyatları son dönemlerde oldukça tartışılan konular arasında yer alıyor. İnşaat maliyetlerinde artışlar gerekçe gösterilse de bu artışların üstünde fiyat yükselişleri yapıldığı görülüyor. Konut fiyatları aşırı yükselirken özellikle deprem sonrasında bu yükseliş ivmesi biraz daha arttı. Yabancılara özel imkanlarla satılan konutların konut fiyatlarını arttırdığı şeklindeki tartışmalar ise yeniden körüklendi.

YABANCIYA KONUT SATIŞI TARTIŞMASI

Yabancıya çok cazip koşullarda satılan konutların konut fiyatlarını yukarıya çektiğini ifade eden isimler arasına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yaparak seçim sonrasında iktidara gelmeleri halinde uygulamaya sokacakları tedbiri açıkladı.

YABANCILAR KDV İSTİSNASI İLE KONUT ALIYORLAR

Konut satışlarında KDV detayına dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu, “vatandaşlarımıza sıfır konut satışlarında 150 metrekareye kadar evler için yüzde 8, 150 metrekareyi aşan kısım için ise yüzde 18 KDV uygulanıyor. Yabancılar ise parayı döviz olarak Türkiye’ye getirmeleri şartıyla bu KDV’den istisna tutuluyorlar. Yabancılar bu imkan ile yüksek alım yapıyor ve konut fiyatlarını da yukarıya çekiyorlar.” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan seçim vaadi! Yabancıya konut satışı 5 yıl yasaklanacak!

YABANCIYA KONUT SATIŞI YASAKLANACAK!

Yabancıya konut satışına müdahale edeceklerini söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Depremler ve milyonlarca evsizin olduğu ülkemizde vatandaşımıza hakaret eden bir sistem kurdular. Böyle rezil ve böyle kepaze bir sistem. Biz iş başına gelince yabancıya konut satışını 5 yıllığına engelleyeceğiz ve konut fiyatları düşmeden de bu yasak kalkmayacak. Yabancıya konut satışını düzeltip kendi vatandaşımızın yararına konut fiyatlarını geri çekeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın farklı ülkelerinde yabancıya konut satışı ile alakalı olarak farklı uygulamalar yapılıyor. Son olarak yabancıların konut almaları halinde vatandaşlık veya oturma izni gibi imkanlar sağlayan Portekiz bu uygulamasını sonlandırmıştı. Benzer şekilde Kanada da birkaç ay önce karar almıştı. Buna karşın yabancılara konut almaları halinde belirli koşullarda vatandaşlık ve oturma izni veren ülkeler bulunuyor. Türkiye’de özellikle deprem felaketinin ardından yabancıya konut satışı tartışılmaya başlandı.