Kentsel Dönüşüm Kredisi nasıl alınır, şartları nelerdir?
Bankalar tarafından konutlarda kentsel dönüşüm için vatandaşlara verilen kredi destekleri devam ediyor. Bu nedenle 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 7. maddesine göre kentsel dönüşüm kapsamında konut ya da iş yerini yenilemek isteyen kişiler bu sürecin nasıl işlediği konusunda merak edilenlere yanıt geldi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ NASIL ALINIR?
Depreme dayanıklı evlerin inşa edilmesi için özellikle de geçtiğimiz seneden itibaren devlet konut sahibi ve kiracılara destek ödemeleri yapmaya başladı. Bu ödemelerin yeterli gelmediği durumda bankalar da harekete geçti.
Yalnızca riskli yapılar üzerinden verilecek olan bu kredi hakkında yapılan açıklamalara göre belirli adımların takip edilmesi gerekmektedir.
Binanın riskli olarak kabul edilmesinin ardından öncelikle konutta kalan kişi ya da kişilerin tahliye edilmesi gerekmektedir. Ardından 1 sene içerisinde kişilerin bankalara başvuru yaparak kredi talebinde bulunması önemlidir.
Başvuru süreci içerisinde banka kredi vereceği kişi değerlendirir ve onaylar. Ardından banka, kredi başvurusunda bulunan kişinin bilgilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göndererek faiz desteği onayı talep eder. Böylelikle kişiler kolay bir şekilde krediyi kullanabilmektedir.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ ŞARTLARI NEDİR?
Kredi kullanmak isteyen kişiler için belirlenen azami tutar 200 bin TL olarak belirlenmiştir. Birden fazla gayrimenkul bulunması durumunda ise 1 milyon liraya kadar kredi tutarları belirlenmektedir. Bununla birlikte konutlar için azami 10, iş yerleri için ise 7 yıl vade seçeneği sunulmaktadır.
Riskli yapılarda bulunan binalarda bulunan gayrimenkul sahipleri ve kiracılar için kentsel dönüşüm kredisi verilmektedir.
