Kentsel Dönüşüm Nedeniyle Evden Çıkarılan Kiracının Hakları Nelerdir?
Ev sahipleri ile kiracılar arasında kentsel dönüşüm nedeniyle sorunlar yaşanabilmektedir. Ev sahipleri evlerinin kentsel dönüşüme gireceğini, ileri sürerek kiracılarını evden çıkartmak isteyebiliyorlar. Bu yasalara göre haklı bir tahliye nedenidir. Ancak bu durumda kiracıların bazı hakları doğmaktadır. Bu haklara dikkat edilmemesi durumunda ev sahiplerini oldukça külfetli bir süreç bekleyecektir. Ev kentsel dönüşüme girerse kiracıların hakları nelerdir?
EV KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRERSE KİRACILARIN DURUMU NEDİR?
Evin kentsel dönüşüme girme kararı alınması ile kiracıların evleri boşlatmaları gerekmektyedir. Bu konuda kiracıların bir itiraz hakları bulunmamaktadır. Ancak kiracılara bazı yardımlar yapılabilmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kiracılara taşınma yardımı yapmaktadır. Durumu uyan kiracı bu taşınma yardımını alabiliyor. Ancak burada ev sahiplerinin kiracılara karşı bir sorumluluğu doğmaktadır.
Ev için kentsel dönüşüm kararı alınmış ve kiracı bu haklı gerekçe ile evden çıkarılmışsa bu kentsel dönüşüm yapılmalıdır. Projenin iptali veya bir başka nedenle kentsel dönüşümün iptal edilmesi durumunda ev sahipleri evden çıkarttıkları kiracılarına karşı sorumlu olurlar. Bu durumda ev sahibi evi kiralamak için aynı şartlarda eski kiracısına teklifte bulunmalıdır. Eğer bu teklif yapılmaz ve eve bir başka kiracı yerleşirse o zaman eski kiracı yasal haklarını kullanabilir.
Eski kiracı ev sahibi aleyhinde hukuki süreç başlatabilir. Kendisi kentsel dönüşüm için evden çıkarıldığı için mağdur olan ve bu amaç dışında evin bir başkasına kiralanmasından dolayı ev sahibi aleyhinde tazminat davası açılabilmektedir. Bu şekilde tazminat davası açılması durumunda mahkemeden genellikle ev sahibinin eski kiracısına 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat cezası ödenmesine hükmedilmektedir.