KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt Açıkladı: 100 M2 Dairenin Üretim Maliyeti Arsa Hariç 1.5 Milyon TL!

Konut fiyatları büyük bir hızla artmaya devam ederken yaşanan artışta en büyük payın yükselen inşaat maliyetleri olduğu bir kere daha ortaya çıktı.
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt Açıkladı: 100 M2 Dairenin Üretim Maliyeti Arsa Hariç 1.5 Milyon TL!

İnşaat maliyet endeksinde yaşanan baş döndürücü yükseliş tüm hızı ile devam ederken yaşanan bu yükseliş konut fiyatlarını da yukarıya çekmeye devam ediyor. Tüm dünyada büyük bir barınma krizi yaşanırken, satılık ve kiralık ev fiyatlarının en çok zamlandığı ülke Türkiye olmuştu.

Knight Frank tarafından açıklanan verilere göre konut fiyatlarında zam rekoru Türkiye'de kırılırken özellikle de büyük şehirlerde yapılan zamlar ile alt gelir grubu için ev sahibi olmak hayal olmuştu. İstanbul'da ortalama satılık konut fiyatı 1,5 milyon TL barajını aşarak yeni bir rekor kırarken ev kiraları ise 6 bin 500 TL rakamını görerek asgari ücreti geride bırakmıştı.

KONUT ÜRETİMİ MALİYETİ NE KADAR, 100 M2 BİR DAİRE İNŞAATI KAÇ TL TUTAR?

Konu hakkında bir açıklamada KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt tarafından yapıldı. İstanbul'da ucuz sosyal konut üretmek için belediye iştiraki olarak kullanılan KİPTAŞ'ın Genel Müdürlük koltuğunda oturan Kurt "100 metrekarelik bir konutun arsa ve finansman hariç inşaat maliyeti 850 bin TL ile 1 milyon TL, buna arsa ve finans maliyeti eklendiğinde bir konutun maliyeti en az 2.5 milyon TL'ye çıkıyor. Arsa maliyeti sıfır olursa da 1.5 milyona satmam lazım. Ancak 1.5 milyon liraya alacak kitle alt gelir grubu mu?" diyerek bu evleri daha ucuza üretmek için yeni formüller bulunması gerektiğini savundu.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt Açıkladı: 100 M2 Dairenin Üretim Maliyeti Arsa Hariç 1.5 Milyon TL!

İstanbul'da yaklaşan bir deprem gerçeği olduğunun altını çizen Ali Kurt, bu sorunun çözümü için devletin boş konutları acilen kamulaştırması gerektiğini belirterek, bu konutları düşük fiyatlarla satabileceğini söyledi.