Kira Artış Oranı 2022 Resmi Gazete İle Yayımlandı, Yüzde 25 Zam İçin Sürpriz Karar Alındı!

25 kira artış oranı Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yapılan yasal düzenleme büyük yankı uyandırırken söz konusu düzenleme hakkında merak edilenler yanıtlandı.
Kira Artış Oranı 2022 Resmi Gazete İle Yayımlandı, Yüzde 25 Zam İçin Sürpriz Karar Alındı!

Tüm dünyada yaşanan barınma krizi Türkiye'de konut üretiminin azalması ve aynı dönemde yoğun bir mülteci göçü ile karşı karşıya kalması nedeniyle daha derinden kendisini hissettirilmişti. Öncelikle satılan konut fiyatlarında yaşanan yükseliş ile kendisini gösteren kriz sonrasında kiralık evlere sıçramış, hem kiralık ev fiyatları alev almış hem de boş kiralık ev bulmak nerede ise imkansız hale gelmişti.

Ev kiralarında yaşanan yükseliş nedeni ile çok sayıda kişi mağdur olurken ev sahipleri de mevcut kiracıları için yaşanan yükselişi gerekçe göstererek fahiş kira zamları talep etmeye başlamıştı. Yaşanan yükselişin ardından gelen şikayetler üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kira toplantısı yapmış, toplantıdan kiraya yasal zam sınırı kararı çıkmıştı.

YENİ KİRA DÜZENLEMESİ RESMİ GAZETE İLE YAYIMLANDI, SÜRPRİZ KARAR ÖNE ÇIKTI!

Yapılan kira toplantısından yüzde 25 yasal zam sınırı kararı çıkması büyük yankı uyandırmıştı. Yapılan düzenleme AK Parti tarafından meclise sunulan Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine eklenmişti.

Kira Artış Oranı 2022 Resmi Gazete İle Yayımlandı, Yüzde 25 Zam İçin Sürpriz Karar Alındı!

Yapılan düzenleme ile 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konutlarda resmi kira artışı zam oranı yasal sınırı yüzde 25 olarak belirlenmişti. Konuyu köşesine taşıyan Sabah Gazetesi yazarı Faruk Erdem "Bu sürpriz karar böylece 11 Haziran 2022 tarihinden itibaren ev kirasını yenileyecek kiracıları da kapsadı. Böylece Haziran'da ve 1 Temmuz'da sözleşme yenileyen kiracılar gelecek sene de yüzde 25 artış yapıp iki kere yasadan yararlanmış olacaklar.

Uygulamada kiracı zamanı gelince kirasını yüzde 25 zamlı yatıracak. Bir müzakere, pazarlık söz konusu olmayacak. Yüzde 25 fazlasıyla yatıran kiracı yasal sorumluluğunu yerine getirmiş olacak. Buna karşı itiraz da edilse dava da açılsa 1 Temmuz 2023 (dahil) tarihine kadar mahkemelerden red kararı çıkacak" diyerek yasanın yayımlandığı anda yürürlüğe girmesini bir sürpriz olarak değerlendirdi. Ev sahipleri kiracıları için dava açsalar dahi mahkeme tarafından bu dava başvurusu reddedilecek ve kiracının evden çıkartılması söz konusu olmayacak. Kiracılar bu sayede devletin koruması altına alınmış olacak ve hakları güvence altına alınacak.