Kira Artışındaki Yüzde 25 Sınırı Kaldırılıyor

Geçtiğimiz yıl yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle kiracıların mağdur olmamaları için belirlenen yüzde 25 zam sınırı kaldırılıyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Bakan Nebati, Temmuz 2023 itibariyle süresi dolacak olan yüzde 25 kira artışı kararının uzatılmayacağını söyledi.
Kira Artışındaki Yüzde 25 Sınırı Kaldırılıyor

Son dönemde çok konuşulan konut fiyatları ve kira bedelleri yine vatandaşın gündeminde. Fahiş kira artışlarından ve enflasyonun olumsuz etkilerinden vatandaşı korumak amaçlı uygulanmaya başlanan yüzde 25 kira artışı sınırlaması kaldırılıyor. Bakan Nebati 1 yıl süreyle geçerli olan yüzde 25 kararında herhangi bir süre uzatma uygulanmayacağını açıkladı.

2022 yılında yaşanan yüksek enflasyon en çok da konut fiyatlarını ve kira bedellerini etkiledi. Ev almak artık hayal olmaktan bile çıkarken, vatandaşlar yüksek kira bedelleri nedeniyle neredeyse temel ihtiyaç olan barınma ihtiyacını bile karşılayamaz hale geldi. Bu duruma müdahale eden hükumet ise kira artış oranını 25 ile sınırlayan bir karar aldı. 1 yıl süreyle geçerli olmak üzere alınan bu kararın süresi Temmuz 2023 itibariyle sona eriyor. 

25 Kira Artışı Kararı Kaldırılıyor

Her ne kadar bazı ev sahiplerinin umursamadığına ve fahiş kira artışı yapmayı kabul etmeyen kiracıları zorla evden çıkardıklarına dair haberler çıksa da yüzde 25 kira artışı kararı bazı kiracıların rahat bir nefes almasını sağlamıştı. 2022 Temmuz ayında alınan bu kararın geçerliliği ise 1 yıl ile sınırlandırıldı. 

Temmuz 2023 itibariyle kira artış oranlarına getirilen yüzde 25'lik sınırın yasal süresi doluyor. Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Olağanüstü bir dönem için alınmış bir karardı. Kiracılarımızı bir nebze rahatlatmak için kira artış oranını yüzde 25 ile sınırladık. Süresi 1 yıldı Temmuz ayında sona erecek." dedi.

Kira Artış Oranları Nasıl Belirlenecek?

Kira artış oranına 1 yıllığına getirilen yüzde 25 sınırının kalkmasıyla birlikte kiracılar kara kara düşünmeye başladı. Eski kiracılar nispeten daha uygun fiyatlara oturdukları evlerin kira bedellerinin bir anda fahiş bir şekilde artmasından endişeli. Temmuz ayından sonra kira artış oranlarının nasıl belirleneceği ise merak konusu. 

Bakan Nebati açıklamasında bu konuya da değindi. "Yüzde 25 sınırının süresi 1 yıllıktı. Temmuz'da sana erecek ve uzatılmayacak. Bu tarihten sonra serbest piyasa şartlarına göre kiracılar ve ev sahipleri kendi aralarında anlaşarak kira bedellerini ve artış oranlarını belirleyecek." dedi.