Kira Artışları Ev Sahiplerinin Başına Bela Oldu! Tahsilat Yapılamıyor

Kira artış oranlarına sınırlama getirilmesine rağmen fahiş oranlarda artış yapan ev sahipleri bin pişman. Yüksek kiralar nedeniyle ev sahipleri kira tahsilatlarında sıkıntı yaşıyor.
Kira Artışları Ev Sahiplerinin Başına Bela Oldu! Tahsilat Yapılamıyor

Geçtiğimiz yıldan itibaren konut kiralarında yaşanan artışlar ev sahiplerinin başına iş açtı. Yüksek kira bedelleri ile evini kiralayan ve fahiş zam yapan ev sahipleri kiraları alamıyor. Değerinin üzerinde kiralanan hem iş yerleri hem de konutlar getiri sağlamıyor. Pandemiden sonra kiralık ev bulmak bir hayli zorlaştı. Kiracı olan konutlarda da sözleşmelerin yenilenme dönemlerinde ev sahipleri ile kiracılar arasında sorunlar yaşandı. Pek çok ev sahibi, kira artış oranının üzerinde zam yapmıştı.

Sözcü'nün haberine göre, gelinen noktada emlak piyasasında kira krizi de derinleşti. Özellikle son aylarda yabancılara kiralanan konutlardan kira alınamaz hale geldi. Sektör temsilcilerinden aktarılan bilgilere göre ev sahipleri çözümü yargıya başvurmakta buluyor. Kira ödemeyip de ülkelerine dönen yabancı uyruklu kişilere Türkiye'deki yargı sürecinin ardından bir de tenfiz isimli yasal süreç uygulanıyor. Bu süre de en az bir iki yıl sürüyor.

İLK İKİ AYDAN SONRA KİRALARI ÖDEMİYORLAR

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı kiraların tahsil edilememesi konusuna ilişkin açıklamasında "Yaz mevsiminin gelmesiyle evlenecek çiftler arttı, kiralık dairelerin bulunması bu sebepten dolayı daha da zorlaştı. Bu durum fiyatları daha da artırmaya devam ediyor. Kiralık dairelerde artan fiyatlar, kiraların ödenmeme riskini de beraberinde getiriyor. Geçen yıla göre 3-4 kat artan kira bedelleri nedeniyle daireye istenen yüksek kiralar başlangıçta kiracı tarafından ödenebiliyor ancak daha sonra tahsilatta sıkıntılar yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı.

Kira artış oranına sınırlama getirildiğini hatırlatan Özelmacıklı, kiracılar ile ev sahipleri arasında depozito sorunları yaşandığını, bunun da piyasada dengesizliğe yol açtığını, daha fazla artış yapmak isteyen ev sahipleri olduğunu, bu artışı kabul etme niyetinde olan kiracılar da olduğunu söyledi.

EMLAK PİYASASINDA HAREKETLİLİK BAŞLADI

Memur tayinleri ve yaz mevsiminin gelmesi ile şehir değişikliklerinden dolayı emlak piyasasında hareketliliğin başladığını söyleyen Özelmacıklı, bayram süresinde durgunlaşan piyasanın bayramdan sonra yeniden hareketlendiğini vurguladı.