Kira Borcu Olmayan Kiracı Aidat Borcu Nedeniyle Evden Çıkarılır Mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında aidat borçları zaman zaman mesele olabilmektedir. Peki aidat borcu yüzünden ev sahipleri kiracıları evden çıkarabilirler mi?
Kira Borcu Olmayan Kiracı Aidat Borcu Nedeniyle Evden Çıkarılır Mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan kiracılık ilişkisine dair hukuki meseleler oldukça araştırılan konular arasında bulunuyor. Ev sahipleri bazen kiracılarının aidat borcu olmasından dolayı rahatsızlık duyabiliyorlar. Bunun oldukça haklı gerekçeleri bulunuyor. Bundan dolayı da ev sahipleri aidat borcu olan kiracıların kira sözleşmelerine son verip veremeyeceklerini öğrenmek istiyorlar. Kiracının aidat borcu kira sözleşmesinin feshine neden olabilir mi?

KİRACININ AİDAT BORCU KİRA SÖZLEŞMESİNİN FESHİ İLE SONUÇLANABİLİR Mİ?

Kanuna göre apartmanlarda veya sitelerde kullanıma dayalı ortak giderlerden ev sahipleri ile kiracılar belirli oranlarda sorumludurlar. Ana borçlu olarak ev sahipleri görülmektedir. Kiracılı bir ev için aidat borcu söz konusu oluyorsa bunun baş muhatabı ev sahipleridir. Hatta ev sahipleri bu konuda apartman veya site yönetimleri tarafından icraya dahi verilebilirler. Bundan dolayı kiracının aidat borcunun olması bir mağduriyet ortaya çıkarabilmektedir.

Kiracının aidat borcunun tahsili için ise ev sahiplerinin yapabilecekleri bazı işlemler bulunmaktadır. Böyle bir durumda ev sahipleri kiracıya ihtarname göndererek 30 gün içerisinde aidat borcunun ödenmesini talep edebilirler. Bu süre içerisinde kiracı aidat borcunu öderse ortada bir mesele kalmayacaktır. Ancak kiracı veriler süre bitiminde hala daha aidat borcunu ödememişse o zaman ev sahipleri mahkeme kanalıyla kira sözleşmesinin sona erdirilip kiracının tahliyesini talep edebilir.

Kiracının kira borcunun bulunmaması aidat borcu nedeniyle kiracının evden tahliyesine engel olamamaktadır. Ev sahipleri sadece aidat borcu yüzünden kiracıların evden çıkarılmasını belirtilen usullere uyarak yapabilirler. Kiracıların aidat borcundan kaçınmak gibi bir hakları yoktur.

Öte yandan kanuna göre apartman ve site yönetimlerinin ana muhatabı aidat borcunda kiracılar değildir. Yönetimler aidat borcu yüzünden kiracı hakkında icra takibi başlatamazlar.