Kira davaları patladı, mahkemeler kilitlendi!
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar en üst seviyeye çıktı. Son dönemlerde ev sahipleri kiracıların kapısını fahiş kira zamları ile çalıyorlar. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması bile bazı ev sahiplerini fahiş zamdan alıkoyamıyor. Hal böyle olunca da anlaşmazlıklar derinleşiyor ve açılan dava sayısı artıyor. Kira tahliye ve kira tespit davalarının yanında mahkemeler bir de ev sahipleri ile kiracılar arasındaki fiziksel şiddete dayanan davalara da bakıyorlar. Bu da büyük bir yoğunluk oluşturarak davaların süreleri oldukça uzatıyor.
KİRA DAVALARI SORUN OLMAYA BAŞLADI
Kira davalarındaki artışlardan dolayı daha önce birkaç ay sonrasına ilk duruşma günü veriliyordu. Artık davalar o kadar arttı ki adliye sistemi bu dava sayısını kaldıramaz hale geldi. Kira davası için mahkemeye başvuranlara 1 yıl sonrasına ilk duruşma günü verilmeye başlandı. Konuya dair açıklamalarda bulunan Avukat Onur Cingil, kira tespit ve kira tahliye davalarının sonuçlanmasının dört yılı bulduğunu söyledi.
Hukuk sisteminde kira davaları nedeniyle değişiklikler olduğunu söyleyen Avukat Onurt Cingil, “Önceki yıllarda kira davaları çok fazla değildi. Dolayısıyla hukuk bürolarında kira davalarına bakacak ayrı avukatlar olmazdı. Bugün ise hukuk bürolarında sadece kira davaları ile ilgilenen avukatlar istihdam edilmeye başlandı. Bu fahiş artışların sebebi ülke ekonomisinin kötüleşmesi ve alım gücünün düşmesinden kaynaklanıyor. Yaşanan ekonomik zorlukların faturası kiracılardan çıkarılmak isteniyor.” dedi.
Kendisinin de ev sahibine yüksek kira artışından dolayı dava açtığını söyleyen Avukat Onur Cingil, “Neredeyse tüm kiracılar mülk sahipleri ile sorun yaşamaya başladılar. Yaşanan anlaşmazlık mahkemelerin de iş yükünü arttırdı. İşin için çıkılmaz duruma geldi. 4 yıl süren bir davadan çıkacak karar geç gelen adalet olmaktadır.” ifadelerini kullandı.
DEVLET KİRAYI KARŞILAMALI
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ise, “Türkiye’de vatandaşların önemli bir kısmı açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. İstanbul’da kiralar ortalama 12-13 bin TL oldu. Asgari ücretli çalışanlar veya iş bulamayanlar bu rakamları ödeyemezler. Devlet bu kişilere uygun fiyatlarla kiralanacak evler tasarlamalı. Bu yapılmıyorsa bu kişilerin kiralarını devlet karşılamalı.” dedi.