Kira Davaları Patladı, Yeni Mahkeme Kurulması Kararlaştırıldı

Kiralarda yaşanan fahiş artış ile kira zammı anlaşmazlıkları yaşanırken yüzde 25 yasal kira zam oranı sınırlaması da dava sayısında patlama yaşanmasına neden oldu.
Kira Davaları Patladı, Yeni Mahkeme Kurulması Kararlaştırıldı

Ev kiraları son 2 senede rekor seviyede zamlanırken yapılan fahiş zamların ardından hükümet tarafından alınan karar ile 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yasal kira zam oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Alınan bu karar ile beraber ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklarda artış yaşandı.

Yüzde 74 olan yıllık enflasyon oranına rağmen yüzde 25 zamma yanaşmayan ev sahipleri çeşitleri bahaneler ile kiracılarını çıkarmaya başlarken, kiracılar ise daha fazla zamma razı olmadıkları için mahkemeler koştu. Kira davalarında yaşanan rekor artış nedeni ile yeni mahkeme kurulmasına karar verildi.

KİRALIK EV DAVALARI 6 KATINA ÇIKTI, YENİ MAHKEME KURULACAĞI AÇIKLANDI!

2021 senesine göre yılın ilk 6 aylık bölümünde kiralık ev davalarının sayılarında büyük bir patlama yaşanırken rakamın 2 katına ulaşması ile yeni bir mahkeme kurulmasına karar verildiği açıklandı. Hem vatandaşların mahkemeye kolay erişimini sağlamak hem de mahkemenin iş yükünü azaltmak için İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde yeni bir hukuk dairesi açılmasına karar verildi.

Kira Davaları Patladı, Yeni Mahkeme Kurulması Kararlaştırıldı

Kira davalarına bakan 3 hukuk mahkemesi bulunurken alınan karar doğrultusunda 4. hukuk dairesinin kurulacağı ilan edildi. Ev sahibi ve kiracıların arasında yaşanan anlaşmazlıkların artması üzerine soluğu mahkemede alan tarafların sayısında rekor artış yaşandığı, bunun da kira davalarını arttırdığı belirtiliyor. Ev sahipleri daha yüksek kira almanın peşinde koşarken, pek çok ev sahibinin daha yüksek fiyatla kiraya verme imkanı bulunduğu için kiracılarını çıkarmaya çalıştıkları belirtiliyor.