Kira düzenlemesinde İspanya modeli! Ev kiralarında ek tedbirler uygulanacak!
Türkiye’de son iki yılın en önemli ekonomik sorunlarından birisi de kira fiyatlarındaki aşırı yükselme oldu. Kiralık konutlarda fiyat artışları hız kesmezken bu durum barınma sorununun katmerlenmesine neden oluyor. Ev sahipleri bir yandan eski kiracılarına yüksek oranlı zam yapmanın yollarını ararken bir yandan da yeni kiracılardan astronomik kira bedelleri talep etmeye devam ediyorlar.
KİRA DÜZENLEMESİ TARTIŞILIYOR
Kira fiyatlarındaki aşırı yükselmenin önüne geçebilmek için Adalet Bakanlığı yasal bir düzenleme yapmaya hazırlanıyor. Buna dair çalışmalar başlatılırken alınacak ilk tedbir geçtiğimiz yıl 1 Temmuz’dan itibaren uygulanan ve bu yıl 1 Temmuz’da da süresi dolacak olan yüzde 25 kira zammı sınırlamasının süresinin uzatılması olacak. Ayrıca fahiş kira taleplerine de hapis cezası verilmesi de gündemde bulunuyor.
İSPANYA MODELİ GÜNDEME ALINDI!
Türkiye gibi yüksek kira fiyatları ile boğuşan bir diğer ülke de İspanya oldu. İspanya fahiş kira ile mücadele için bir formül uygulamaya başladı. Uzman isimler ise İspanya’da uygulanan modelin Türkiye’de de uygulanabileceği yönünde görüş bildiriyorlar.
KİRA ARTIŞINDA TAVAN, BOŞ KALAN EVE FAZLA VERGİ!
İspanya konut kiralarının yükselmesine karşı tedbir olarak hem bir üst sınır uygulaması hem de vergi artışı getiriyor. Buna göre İspanya’da kira fiyatları 2023 yılında yüzde 2 oranında, 2024 yılında yüzde 3 oranında artabilecek ve bu zam oranları tavan olacak. Buna ek olarak da iki yıldan fazla süre boş kalan evler için ev sahiplerinden emlak vergilerini yüzde 150 oranında zamlı ödemeleri istenecek. Bu tedbirler ile beraber İspanya’da kira fiyatlarındaki fahiş yükselişlerin dizginlenebileceğine inanılıyor.
DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR
Türkiye’de emlak piyasasının uzman isimleri İspanya’da uygulanan modelin aynısının Türkiye için de uygulanabileceğini ifade ediyorlar. İspanya bu modeli uygulayan ilk ülke de olmayacak. Daha önce Birleşik Krallık ile Hollanda’da benzer uygulamalar yapılmış ve sonuç da alınmıştı. Bu iki ülkede yatırım amaçlı konut alımı zorlaştırılarak ihtiyaç amaçlı konut alımı teşvik edilmiş ve konut fiyatlarında da kira fiyatlarında da yüksek oranlı artışlar dizginlenebilmişti. İki konuttan fazla konut sahibi olanlar bu ülkelerde fazladan vergi ödemesi yapıyorlar.