Kira Gelir Vergisi İçin Son Gün Ne Zaman, Nasıl Hesaplanır 2022?

Mart ayı itibariyle başlayan kira gelir vergisi ve kira beyannamesi için araştırmalar devam ediyor. Kira gelir vergisi için son gün ne zaman merak ediliyor. İşte kira gelir vergisi hesaplama.
Kira Gelir Vergisi İçin Son Gün Ne Zaman, Nasıl Hesaplanır 2022?

Mart ayının gündemde en çok yer tutan konularından biri kira gelir vergisi ve beyannamesi oldu. Kira beyannamesi her yıl mart ayında yapılıyor. Bir kira geliri bulunan vatandaşlar belirli tarih aralığında, beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için beyanname veriyor. Söz konusu kira gelir vergisine ilişkin istisna detayları da araştırılıyor.

KİRA GELİR VERGİSİ SON ÖDEME NE ZAMAN 2022?

Mükellefler bir önceki yıla ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Mart ayının ilk gününden başlayarak son günü akşamına kadar beyannamelerini vermelidir. Yani kira gelir beyannamesi ve vergi için son gün 31 Mart olarak belirlenmiştir. Beyanname son gününün resmi tatile denk gelmesi durumunda, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebilmektedir.

Bir takvim yılı içerisinde ülkeden ayrılanlar, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içerisinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm gibi durumalarda ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içerisinde mirasçılar tarafından verilmelidir. Söz konusu beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine teslim edilmelidir.

KİRA GELİR VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

2021 yılında kira gelirinden elde ettiği geliri 7 bin liranın altında kalanlar beyanname vermek zorunda kalmayacaklar. Beyanname vermeyen mülk sahiplerinin, kira gelirleri için vergi ödemesine de gerek yok. Ancak yıllık kira geliri 7 bin TL'nin üzerinde olan kişiler, mart ayı içerisinde kira beyannamesi verecek ve daha sonra kira gelir vergisi ödemekle yükümlü olacaklar.

Örneğin aylık 2 bin 500 TL konut kira geliri olan bir kişinin yıllık kira geliri 30 bin TL olması nedeniyle, 2 bin 993 TL kira gelir vergisi ödemesi gerekecek.