Kira Geliri Beyannamesinde İstisna Tutarı Ne Kadar, Son Gün Ne Zaman?

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren kira geliri beyanı için süreç 1 Mart'ta başlıyor. Kira geliri beyannamsi için son gün ne zaman, istisna tutarı ne kadar açıklandı.
Kira Geliri Beyannamesinde İstisna Tutarı Ne Kadar, Son Gün Ne Zaman?

Türkiye genelinde gelir vergisi beyan etme dönemi başlıyor. Ev sahibi olanlar, kira geliri olanlar, birden fazla geliri bulunanlar ve kâr payı elde edenler 1 Mart'tan itibaren beyanname işlemlerine başlayacak. Bu kapsamda 5 yıldan önce evini ya da işyerini satarak gelir elde eden 110 bin mükellefin de kazançlarını beyan etmesi gerekecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022 yılı için kira geliri ola 785 bin ev sahibini SMS ile bilgilendirerek 1 Mart'ta beyan döneminin başladığını ifade edecek. Bunun yanında birden fazla işverenden para kazananların da gelir vergisi beyan etmesi gerekecek, yalnızca bir yerden ücret alanlar ise kapsam dışında tutulacak.

5 yıl içerisinde evini satan, miras ya da bağışla kendilerine kalan gayrimenkullerin satış ücretlerine bakılmaksızın vergiye tabi tutulmamaktadır. Gayrimenkul satışından elde edilen kazancın 25 bin TL kadarı için 2022 yılında vergi alınmayacak.

Kira Geliri Beyannamesinde İstisna Tutarı Ne Kadar, Son Gün Ne Zaman?

KİRA GELİRİ İÇİN BEYANNAMESİ İÇİN SON GÜN NE ZAMAN, KİMLER ÖDEMEYECEK?

2021 yılında kirada olan ev ya da işyerlerinden elde edilen kira gelirleri 1 Mart itibariyle beyan edilecek. 2021 yılı için istisna tutarı 7 bin TL olarak belirlendi ve ocak ayından yılın sonuna kadar 7 bin TL'nin üzerinde geliri olanlar 1 Mart'tan itibaren kira gelir beyannamesi vermekle yükümlü olacaklar.

Bir evi olan ve bu evini 550 TL'ye kiraya verenin 1 yılda kiradan elde ettiği gelir 6.600 TL oluyor. Bu kişi kira geliri 7000 TL'nin altında olduğu için gelir beyanı yapmak zorunda değil. Ancak Temmuz ayında evini 3.500 TL'ye kiraya veren ve 6 ayda kira geliri 21.000 TL olan bir kişinin ise kira geliri beyannamesi yapması gerekiyor.

Kira geliri beyannamesi için süreç 1 Mart'ta başlayacak ve 31 Mart mesai bitimine kadar devam edecek. Beyanname için son gün 31 Mart.