Kira İndirimi Mümkün Mü, Kiracılar Hangi Durumlarda Kiraya İndirim Uygulanmasını İsteyebilirler?

Kiracıların ev sahiplerinden hangi durumların oluşması durumunda kira indirimi talep edebilecekleri araştırılıyor. Kiracıların ev sahibinden kira indirimi istemeleri mümkün mü?
Kira İndirimi Mümkün Mü, Kiracılar Hangi Durumlarda Kiraya İndirim Uygulanmasını İsteyebilirler?

Ev sahipleri ile kiracılar kira fiyatları konusunda oldukça sancılı bir süreçten geçiyorlar. Yüksek enflasyon hem ev sahiplerini hem de kiracıları zorluyor. Bunun üzerine bazı fırsatçı ev sahipleri eklenince fahiş miktarlarda kiralar gündeme gelebiliyor. Ancak kiracılar zorlu koşullarda kira indirimi haklarının olup olmadığını merak ediyorlar. Kiracılar ev sahiplerinden kira indirimi yalebinde bulunabilirler mi? Ev sahipleri bu kira indirimi taleplerini yerine getirmek zorundalar mı?

KİRA İNDİRİMİ İSTENEN DURUMLAR NELERDİR?

Kiracıların kira indirimi isteyebilecekleri durumlar oldukça anormal koşulları gerçekleştiği zamanlar olarak bilinmektedir. Örneğin bir doğal afet meydana gelir ve insanlar bundan etkilenirlerse kira indirimi talebi mümkün olabilir. Ancak bu durum yasal bir karar alınmadıkça ev sahibinin inisiyatifinde olur. Ev sahipleri bu kira indirimi taleplerini karşılamak zorunda değillerdir.

Kiracının işsiz kalması, işinin bozulması kira indirimi için haklı gerekçe olamamaktadır. Zira pandemi sürecinde bu sorun oldukça fazla yaşanmış ve ev sahiplerine böyle bir indirim yapma zorunluluğu doğmamıştır. O dönem bu yönde talepler gündeme gelse de ev sahiplerinin bu yönde karar almalarını zorlayacak yasal dayanak yoktur.

Kiracının kira indirimi talep edebileceği ve buradada haklı olabileceği en önemli detay evdeki kusurlardır. Bir kiracı evi kiraladıktan sonra evde bazı kusurlar ortaya çıkabilir. Bu kusurlardan dolayı kiracı evi gerektiği gibi kullanamadığı belirterek ev sahibinden tadilat isteğinde bulunur. Bu tadilat taleplerinin yerine getirilmemesi veta yerine getirilmesine rağmen kusurların giderilememesi nedeniyle kiracılar ev sahiplerinden kira indirimi talebinde bulunabilirler. Bu talepleri ev sahipleri ciddi almak durumundadırlar. Kiracı kiralanan evden yararlanamadığı için mahkeme süreci ile kiracının kira indirimi alması büyük olasılık olarak görülmektedir.

Emlak365.com