Kira Sözleşmesi Bitmeden Evden Çıkan Kiracıya Depozito İade Edilir Mi?

Kiracıların kira sözleşmesi son ermeden evden çıkması durumunda depozito ödemelerini geri alıp alamayacakları merak ediliyor. Kiracı evi erken tahliye ederse depozitoyu geri alabilir mi?
Kira Sözleşmesi Bitmeden Evden Çıkan Kiracıya Depozito İade Edilir Mi?

Kiracıların ev sahiplerine kiracılık başlangıcında ödedikleri depozitoların geri alınması sürekli olarak sorunlu olmaktadır. Ev sahipleri genellikle aldıkları bu depozitoları iade etmek istemezler. Hatta bunun için türlü gerekçeler ortaya konulabilir. Esasen depozito ev sahibinin eve zarar verilmesi, kira borcu kalması gibi endişelerini gideren bir güvencedir. Ancak böyle bir durum meydana gelmemişse depozitonun iade edilmesi yasal yükümlülüktür. Ev sahipleri keyfi davranarak kiracının depozitosundan kesinti yapamaz. Peki kiracı evden erken çıkarsa, kira sözleşmesi sona ermeden evi boşaltırsa depozito iadesi yapılır mı?

KİRACI EVDEN ERKEN ÇIKARSA EV SAHİBİ DEPOZİTO İADESİ YAPMAK ZORUNDA MI?

Kiracılar ile ev sahipleri kira sözleşmeleri ile akitleşmektedirler. İmzalanan bu kira sözleşmesi ile taraflar bazı yükümlülüklere sahip oluyorlar. Bu yükümlülüklerin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekmektedir. Depozito meselesi ise bu yükümlülükler arasında yer almaz. Uygulanan sistem gereği ev sahipleri belirli bir tutarı kiracılık başlangıcında kendilerini güvence altına almak amacıyla depozito olarak talep ederler. Kiracının ödediği bu depozito ev sahibinin bir geliri değil sadece güvencesidir.

Kiracı evi erken tahliye ederse bazı yükümlülükler oluşabilir ama depozitonun ev sahibi tarafından el konulması bu yükümlülükler arasında yer almaz. Ev sahipleri kira sözleşmesi sona ermeden evden çıkan kiracılara eve zarar vermemişse, kira borcu yoksa depozito iadesi yapmak zorundadırlar. Kiracının evden erken çıkması başka bir konudur ve depozito meselesinden bağımsızdır. Bundan dolayı kiracılar ödedikleri depozitoyu ev sahiplerinden erken tahliye durumunda da talep edip alabilirler. Ev sahiplerinin bunu ödememezlik yapma hakkı bulunmamaktadır.

KİRACININ ERKEN TAHLİYESİ NASIL OLUR?

Kiracının kira sözleşmesi sona ermeden evi boşaltması demek ev sahibinin maddi bir zarara uğraması anlamına gelmektedir. Kira sözleşmesinin süresine göre kiracılar ev sahiplerinin uğradıkları zararlardan sorumlu olurlar. Hatta bu zararları karşılamakla yükümlüdürler. Mahkeme kanalına ev sahibinin başvurması durumunda genellikle ev sahipleri kiracılardan 3 aylık kira bedelini tazminat olarak alabilirler. Ancak boşaltılan ev hemen kiraya verilirse kiracılardan ev sahipleri herhangi bir tazminat talep edemezler. Mahkemeler de bu konuda ev sahiplerine herhangi bir imkan tanımaz.