Kira Sözleşmesi Yaparken 5 Kurala Dikkat! Hemen İmzalamayın
Konut piyasasında yaşanan artışlar nedeniyle kiraların da artması ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Kira artışlarına %25 üst sınırı getirilmesine rağmen ev sahiplerinin bu sınırlamaya uymaması sorunların daha da artmasına neden oluyor. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, ev sahipleri ile kiracılar arasında kira sözleşmesi imzalanırken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
SÖZLEŞME SÜRESİ BİTİNCE KİRACI EVDEN ÇIKARILABİLİR Mİ?
Hem konut hem işyeri kiralamalarında sözleşme süresi bitince sözleşmelerin kendiliğinden sona ermediğini, kanun gereği sözleşmelerin 1 yıl uzaması nedeniyle ev sahiplerinin kiracıları direkt olarak çıkaramayacaklarını söyledi. Kiracının evden çıkmak istemesi durumunda sözleşme bitmeden en az 15 gün önce ev sahibine haber vermesi gerekiyor.
EV SAHİPLERİNİN KİRA ARTIŞI YAPMA SINIRI
Kira bedelinin başlangıçta belirlenmesinde bir sınırlama olmadığını söyleyen Yeniocak, %25 sınırlamasının konutlara getirildiğini belirterek “İşyerlerinde artış oranının üst sınırı TÜFE olarak uygulanmaya devam edecek. Sözleşmelerde artış oranı olarak sıkça kullanılan "ÜFE/TÜFE ortalaması" ya da "TEFE/TÜFE ortalaması" formülü ise artık TÜFE'yi aştığı için geçersizdir” dedi.
EV SAHİPLERİNİN UYARLAMA DAVASI AÇMA HAKKI
Kira bedelinin emsal kiralar karşısında düşük kalması durumunda kira bedelinde artış yapılabilmesi için kira tespit davası açılabiliyor. Beklemek istemeyen ev sahiplerinin ise uyarlama davası açma hakkına değinen Yeniocak “Ancak bu davanın kazanılabilmesi için, kira tespit davasından farklı olarak, beklenmeyen sıra dışı gelişmelerin yaşanması sebebiyle kira bedelinin arttırılması gerektiği iddia ve ispat edilmelidir” ifadelerini kullandı.
EVİN-İŞYERİNİN SATILMASI DURUMUNDA KİRACININ ÇIKARILMASI
Kiracının oturduğu evin satılması durumunda kira sözleşmesinin yeni ev sahibini de bağladığını söyleyen Doç. Dr. Yeniocak Yeni malik de eski malik gibi, "ihtiyacım var" ya da "esaslı imar değişikliği/inşaat yaptıracağım" gibi gerekçelerle kiracının çıkmasını isteyebilir. Ancak bu durumda kiracı kendi isteğiyle çıkmazsa malik bu iddiasını dava açarak ispatlamak durumundadır” dedi.
EV SAHİPLERİNİN TAHLİYE TAAHHÜDÜ
Kiracıların tahliye taahhüdünü imzalamaları durumunda ev sahibinin kiracıyı çıkarabileceğini söyleyen Yeniocak, kiracının taahhüt olmasına rağmen çıkmaması durumunda ev sahibinin tahliye isteme hakkı olduğunu, tahliye taahhüdünün geçerli olması içinse taahhüdün, sözleşme imzalandıktan sonraki bir tarihte imzalanmış olması gerektiğini belirtti.