Kira Sözleşmesi Yapmadan Evi Kiraya Vermek Suç Mu, Cezası Var Mı?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki ilişkileri belirleyen kira sözleşmeleri hakkında bazı konular merak ediliyor. Kira sözleşmesi yapmadan bir evin kiraya verilmesi suç mudur?
Kira Sözleşmesi Yapmadan Evi Kiraya Vermek Suç Mu, Cezası Var Mı?

Kiracılık ilişkisini başlattığı bilinen kira sözleşmelerine dair bazı detaylar merak edilmektedir. Genel algıya göre ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmeleri tarafların birbirlerine karşı sorumluluklarını ortaya koymaktadır. Peki kira sözleşmesi olmadan ev kiraya verilebilir mi? Kira sözleşmesi olmadan bir ev sahibinin evini kiraya vermesi suç mudur? Kira sözleşmesi yapılmadan evi kiraya vermenin cezası var mı?

KİRA SÖZLEŞMESİNİN HUKUKİ BOYUTU NEDİR?

Kira sözleşmeleri Türkiye'de emlak kiralamalarında kullanılan bir resmi belgedir. Taraflar bu belgelerle bazı haklar elde ederler. Hem ev sahipleri hem de kiracılar kira sözleşmelerine dayanarak bazı haklarını koruma altına almaktadırlar. Hukuki olarak da imzalı bir kira sözleşmesi resmi bir belge niteliğindedir. Taraflar kira sözleşmelerine dayanarak mahkemeler aracılığı ile haklarını temin edebiliyorlar. İspat yükümlülüğü ise kira sözleşmeleri ile yapılıyor. Bundan dolayı kira sözleşmeleri hukuken oldukça önemlidir.

KİRA SÖZLEŞMESİ OLMADAN EV KİRAYA VERİLİR Mİ?

Hukuken bir evin kiralanması için imzalı bir kira sözleşmesinin bulunması şartı yoktur. Ev sahipleri ile kiracılar arasında kiralama işleminin tamamlanması için kira sözleşmesi şart değildir. Taraflar bu sözleşme yapılmadan da kiralamayı gerçekleştirebilirler. Ancak ileride oluşabilecek bir anlaşmazlık durumunda ispat yükümlülüğü kira öszleşmesi olmadan sorun teşkil etmektedir.

KİRA SÖZLEŞMESİ YAPMADAN EV KİRAYA VERMEK SUÇ MU?

Kira sözleşmesi kurulmadan evin kiraya verilmesinin suç olma ihtimali dahi bulunmuyor. Ev sahipleri diledikleri gibi evlerini kiraya verebilirler. Ayrıca yasal olarak kira sözleşmesi kurulması yazılı olacak diye de bir kural bulunmuyor. Kira sözleşmeleri sözlü olarak da yapılabilir. Bunun bazı sakıncaları olsa da kiralama işlemine aykırı olan bir durum yoktur. Bundan dolayı kira sözleşmesi yapmadan evin kiralanmasının herhangi bir tarafa ceza gerektirmesi gibi bir durum da asla sözkonusu olmamaktadır.